Naar hoofdinhoud Naar footer

Een Gezonde Omgeving voor mensen met een LVB

Gepubliceerd op: 15-06-2020

Hoe kun je mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) ondersteunen bij het stoppen met roken? Dat uitvinden was het doel van project ‘Gezonde Omgeving’. Drie organisaties in de gehandicaptenzorg werkten hierin samen met Vilans.

Het project ‘Gezonde Omgeving’ begon in mei 2017 en liep tot december 2019. De deelnemende zorgorganisaties waren ’s Heeren Loo, Cordaan en Sherpa. Uitgangspunten waren ervaringsdeskundigheid en het gebruik van wetenschappelijk onderbouwde inzichten. Dit was de kracht van het project.

Sherpa, Cordaan en ’s Heeren Loo werkten samen met Vilans aan betere stoppen-met-rokenzorg voor hun cliënten. Ze leerden veel over hoe je vanuit de gehandicaptenzorg ook aan stoppen met roken bij cliënten kunt werken. Hoe je dat doet met deskundigen binnen de organisatie, partners in de stoppen-met-rokenzorg, en wat de meerwaarde is van het samenwerken met ervaringsdeskundigen. Vilans legde dit leerproces vast met een procesevaluatie.

Lees meer over de resultaten van dit onderzoek.

Wat vind ik van mijn roken?

Gezonde Omgeving leverde de interventie ‘Wat vind ik van mijn roken?’ op. In deze methode gebruiken begeleiders motiverende gespreksvoering om mensen met een LVB aan te zetten met roken te stoppen.

Bekijk de interventie ‘Wat vind ik van mijn roken?’

De interventie ‘Wat vind ik van mijn roken?’ is onderzocht door Vilans. 14 cliënten deden mee aan het onderzoek. 3 cliënten stopten met roken, en nog 3 cliënten gingen minder roken. Dit zijn eerste signalen dat de interventie effectief kan zijn, maar meer onderzoek is nodig.

Lees de effectevaluatie van ‘Wat vind ik van mijn roken?’

Daarnaast zijn de resultaten van het project samengevat in een handige factsheet. Download deze poster en bekijk wat het project heeft opgeleverd:

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort kennis

Onderzoekskennis

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

’s Heeren Loo, Cordaan en Sherpa