Naar hoofdinhoud Naar footer

RASCI Model: handig om overzicht te krijgen en te houden bij uitdagende (technologische) projecten

Gepubliceerd op: 23-06-2022

Bij het managen van een project komt altijd veel kijken. Zo ook bij de implementatie van technologie. Het RASCI Model kan bijdragen aan een succesvolle implementatie, omdat je hiermee de complexe samenwerking en mogelijke knelpunten inzichtelijk maakt. Bovendien kan je aan de hand van correct ingevulde velden de rollen en verantwoordelijkheden binnen een project aflezen en daar indien nodig op bijsturen. Zo ervaarden Joel Bax vanDe Profila Zorggroepen Simone Heilijgers van Vilans bij het implementatieproces dat zij begeleidden.

Het creëren van betrokkenheid is cruciaal voor een succesvol implementatieproces. ‘Het is belangrijk dat je goed aansluit bij de cliënt en de medewerker’, vertelt Joël. ‘Als de medewerker niet gelooft in de meerwaarde van de technologie, wordt het ook lastig voor de cliënt. Je moet echt zorgen voor draagvlak en deskundigheid binnen de organisatie. Het geeft veel rust en duidelijkheid als de betrokkenen weten wie waar verantwoordelijk voor is en wie waarover moet worden geïnformeerd.’ Met de inzet van het RASCI Model is dat binnen De Profila Zorggroep inzichtelijk gemaakt voor alle projectteamleden wat heeft geresulteerd in een goed lopend implementatieproces. 

Simone: ‘Pas je het RASCI Model goed toe, dan helpt het om het besluitvormingsproces binnen een organisatie te verbeteren. Een zorgvuldig ingevuld model geeft namelijk duidelijkheid en laat zien wat je nog kunt verbeteren.’ Omdat je in helikopterview naar de activiteitenlijst kijkt, wordt de betrokkenheid vergroot en neemt de kwaliteit van de communicatie toe. ‘Je ziet met elkaar het grote geheel en tegelijkertijd vrij makkelijk of een medewerker te veel werk heeft en waar je nog versterking nodig hebt’, verduidelijkt Joël.  

Op de ene as staan in chronologische volgorde de activiteiten en resultaten die je wilt implementeren. Op de andere as breng je het ‘wie doet wat’ in kaart. Dan vul je bij elke taak in: Responsible (verantwoordelijke), Accountable (eindverantwoordelijk), Supportive (ondersteunend), Consulted (iemand die geraadpleegd moet worden) en Informed (iemand die geïnformeerd moet worden). Met de letter R geef je bijvoorbeeld aan dat de gedragsdeskundige verantwoordelijk is voor de gedragskundige aspecten van de zorg. Met de letter C geef je aan dat je met de cliënt en naaste in gesprek gaat voordat iets ingevoerd wordt.

Zo pas je het RASCI Model goed toe

Dit zijn de tips van Simone en Joël:

  • Houd het RASCI Model simpel

Houd het leesbaar, overzichtelijk, laagdrempelig en bruikbaar. Ga bijvoorbeeld niet te veel activiteiten op detailniveau beschrijven. Zo krijg je te veel pagina’s. Beschrijf alleen de hoofdlijnen. Zorg dat het op een pagina past.

  • Zie het model echt als groeimodel

De activiteit die vandaag bij iemand past, kan morgen niet meer passen. Mensen en processen zijn altijd in ontwikkeling. Pas op voor hokjesdenken.

  • Blijf het model bijwerken

Houd het actueel. Gebruik het periodiek in vergaderingen zodat je kunt aanvullen en wijzigen.

  • Zie een ingevuld model als een begin van een goede borging van het implementatie-proces

Dit model is je start. Blijf aanvullende vragen stellen. Is iedereen nog comfortabel in zijn/haar rol? Heeft iedereen alles wat nodig is om zijn/haar rol goed te vervullen? Of is daar meer voor nodig?

Kijk voor meer informatie op rascimethode.nl.

Downloads

Deel deze pagina via:

Taal

Nederlands

Programma's / projecten

Innovatie-Route