Naar hoofdinhoud Naar footer

Geeltjesmeting: hoe gaat het met hygiënisch werken in jouw team?

Gepubliceerd op: 22-09-2023

Met dit hulpmiddel krijg je inzicht in hoe het met hygiënisch werken gaat in jouw team. Wat gaat er goed en wat kan beter? Ontdek het met de geeltjesmeting!

Wil je meer inzicht in de onderwerpen die bij hygiënisch werken belangrijk zijn? Met de geeltjesmeting ga je samen met je teamleden nadenken over handelingen die moeten veranderen. En je kijkt naar welke handelingen juist al goed gaan. Met deze meting moedig je meer betrokkenheid bij hygiënisch werken en nieuwe ideeën aan.

Voor wie is de geeltjesmeting?

  • begeleiders
  • verpleegkundigen
  • teamleiders
  • huishoudelijk medewerkers
  • aandachtsvelders hygiëne

Hoe werkt de geeltjesmeting?

De geeltjesmeting doe je met je hele team. Betrek ook de deskundige infectiepreventie voor mogelijke vragen. Je print de poster en hangt deze op een zichtbare plek. Je spreekt met elkaar af op welk thema je komende week wilt letten. Denk bijvoorbeeld aan handhygiëne, persoonlijke hygiëne of schoonmaken.

Gedurende 1 week kan iedereen op geeltjes schrijven welke positieve en negatieve ervaringen die heeft op het gekozen thema. Dit kost niet veel tijd. Ieder teamlid pakt hier een paar korte momenten voor tijdens het werk en plakt de geeltjes op de poster.  Aan het einde van de week bespreek je de opgeplakte geeltjes met elkaar. Wat gaat er goed met hygiënisch werken? En wat kunnen jullie verbeteren?

Aan de slag met de geeltjesmeting! 

Onder het kopje ‘Downloads' vind je het bestand met de uitleg van de geeltjesmeting. Je vindt er ook het bestand om de poster af te drukken waar je bij de geeltjesmeting mee gaat werken. Deze poster is op A1-formaat.

Doe mee aan ‘Samen scherp op schoon werk’ 

Wil je aan de slag met het verbeteren van hygiënisch werken en het voorkomen van infecties? Het programma ‘Samen scherp op schoon werk’ ondersteunt jouw organisatie daar graag bij. Samen werken we toe naar een kleine of grote verbetering. Heb je interesse? Lees meer over het programma en meld je aan.

Downloads

Deel deze pagina via: