Naar hoofdinhoud

Gevoelens bespreken met gekleurde blokjes

Gepubliceerd op: 16-05-2020

Buts en Bofn helpt cliënten te praten over wat er gebeurt en helpt om uitdrukking te geven aan gevoelens, gedachten, emoties en gebeurtenissen. Wat gebeurde er? Wat voel je? Wat denk je? Wat zijn helpende gedachten en welke gedachten helpen juist helemaal niet?

Hoe werk je met Buts en Bofn?

De methodiek is voor ondersteuning van kinderen en volwassenen om te communiceren met zowel professionals als ouders. Cliënten kunnen met dit materiaal eenvoudig laten zien hoe ze zich voelen. Een handig hulpmiddel is de kleurenkaart waarop je vastlegt wat welke kleur betekent, dat kan voor iedereen anders zijn.

Oplossing voor verwoorden van gevoelens

De bedenker van Buts en Bofn®, Jeanette van Tricht, heeft ervaring met kinderen met autisme en sociaal-emotionele problemen. Zij weet hoe frustrerend het kan zijn als iemand zijn gevoelens niet kan verwoorden. Als grafisch vormgever zag ze het als een uitdaging om hier een oplossing voor te bedenken.

Gevoel uiten met gekleurd persoontje

Zodra de kleuren een persoonlijke betekenis hebben gekregen, bouwt de cliënt de persoontjes op met de blokjes en vormen. De persoontjes kunnen hun armen omhoog doen of omlaag, ze kunnen staan of zitten en zelfs op z’n kop. De houding drukt uit hoe iemand zich voelt in een bepaalde situatie. Bijvoorbeeld: als iemand het persoontje ondersteboven zet, kan dat symbool staan voor ‘Mijn leven staat op zijn kop’. Als de armpjes omhoog staan, kan dat betekenen: ‘Ik ben heel boos!’

Op deze manier laat een cliënt met het eigen gebouwde persoontje zien hoe het zich voelt, zonder er iets bij te hoeven vertellen. Dit kun je steeds herhalen om te kijken of de situatie verandert.

Visualiseren

Het uitbeelden van een situatie, ervaring of gebeurtenis maakt de kern van het probleem snel helder. Hierdoor kun je op afstand naar de situatie kijken en erover praten. Als vervolg daarop kan iemand een persoontje bouwen dat in de gewenste situatie staat, met andere kleuren en een andere houding. Ook een communicatieprobleem tussen twee personen kun je zo visualiseren. Diverse suggesties voor de begeleiding staan in de handleiding.

Prettige houten uitvoering

‘MET WEINIG WOORDEN VEEL TE WETEN KOMEN’ PATRICIA VAN HERWIJNEN-VOSKUILEN KIND & KRACHT COACHING EN EDUCATIE

Het materiaal is met grote zorgvuldigheid ontwikkeld en uitvoerig getest binnen hulpinstanties, zoals Zintri Zorggroep, Severinus, en voor het onderwijs bij de CED-groep. Het materiaal is flexibel inzetbaar en geeft veel ruimte voor eigen invulling. De houten uitvoering is gebruiksvriendelijk en voelt prettig aan.

Meer weten? Kijk op www.butsenbofn.nl

Lees meer over autisme

Deel deze pagina via:

Soort

Tool

Type

Product

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Buts en Bofn