Naar hoofdinhoud Naar footer

Handreiking begeleiden van ouders met een LVB

Gepubliceerd op: 01-06-2017

Laatst bijgewerkt op: 16-02-2024

Hoe kun je gezinnen helpen, waarvan één of beide ouders functioneren op licht verstandelijk beperkt niveau? Op basis van een drietal expertmeetings en een beknopte literatuurstudie hebben het Landelijk Kenniscentrum LVB en Amerpoort een handreiking opgesteld.

Het grootbrengen van kinderen gaat vaak niet vanzelf. Als daarbij één van beide ouders op licht verstandelijk beperkt niveau functioneert dan is er vaak sprake van ernstige bijkomende problematiek. Er ontstaan vaker problemen in de opvoeding van de kinderen.

Type gezin

In gezinnen waarin armoede, psychopathologie en een gebrek aan sociale steun voorkomt zijn gezinsbegeleiders hard nodig. Hun speciale kennis, houding en vaardigheden bepalen voor een groot deel hoe de opvoeding van de kinderen uit het gezin verloopt. Kennis van de verschillende risico- en beschermende factoren staat daarbij centraal. Ook is er aandacht om deze vaardigheden over te dragen, waardoor hun werk 'minder nodig' wordt.

Handreiking

Verschillende professionals van organisaties hebben hun input gegeven over het onderwerp. In de handreiking staan de risico- en beschermende factoren beschreven en daarbij is er een vertaalslag gemaakt naar de praktijk in de vorm een zo concreet mogelijk handelingsadvies. Literatuurstudie en een drietal expertmeetings die in het najaar 2015 en zomer en winter 2016 zijn gehouden vormen de basis.

Ga naar

de website van Kenniscentrum LVB

Handreiking Begeleiden van ouders met een LVB

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Handreiking

Soort kennis

Onderzoekskennis

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Kenniscentrum LVB