Naar hoofdinhoud Naar footer

Handreiking omgaan met probleemgedrag

Gepubliceerd op: 26-01-2023

Laatst bijgewerkt op: 11-06-2024

De handreiking ‘omgaan met probleemgedrag bij volwassenen met een verstandelijke beperking’ gaat over de zorg aan volwassenen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag.

Probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking is het gevolg van een wisselwerking tussen je naaste en zijn omgeving. Dit probleemgedrag kan grote gevolgen hebben voor de persoon zelf, voor zijn familie en anderen in zijn omgeving.

De handreiking beschrijft de volgende processen: 

  • het gedrag in beeld brengen
  • verdere diagnose en beeldvorming
  • behandelen en begeleiden

De handreiking gaat uit van de richtlijn probleemgedrag en biedt verwanten meer duidelijkheid over hoe zij aanvullend kunnen zijn bij beeldvorming en diagnostiek voor hun naaste (met een verstandelijke beperking en probleemgedrag). Dit bevordert een multidisciplinaire en dus brede kijk op de problematiek. Het doel is om de kwaliteit van leven bij volwassenen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag te verbeteren.

Werkkaart omgaan met probleemgedrag 

Bij de handreiking is er ook een nieuwe folder met werkkaart voor volwassenen met een verstandelijke beperking ontwikkeld. Een papieren versie van de handreiking voor familie en de folder met werkkaart zijn te bestellen in de webwinkel van KansPlus.

Download onderaan deze pagina de handreiking, werkkaart en folder.

Project Zinnige Zorg

De handreiking en de folder zijn gemaakt als uitvoering van het project Zinnige Zorg ‘mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag’. De handreiking en de folder zijn gemaakt in samenwerking met Buro Opaal en is gefinancierd door VWS.

 

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Soort kennis

Onderzoekskennis