Naar hoofdinhoud Naar footer

Hermeneutische cirkel

Gepubliceerd op: 21-07-2022

Voordat je start met seksuele voorlichting wil je graag weten wat je cliënt nodig heeft. Wat is zijn ondersteuningsbehoefte? Welke vragen heeft hij en wat is zijn ontwikkelingsniveau? Met de hermeneutische cirkel breng je de situatie van de individuele cliënt in kaart.

Er bestaan meerdere methodes en materialen om over seksualiteit te praten met een cliënt. Voordat je start met seksuele voorlichting wil je graag weten wat je cliënt nodig heeft. De hermeneutische cirkel is een hulpmiddel waarmee je de situatie van de individuele cliënt in kaart brengt. Met de vragen uit de vragenlijst achterhaal je bijvoorbeeld de emotionele draagkracht, de cognitieve en sociale ontwikkeling en de lichamelijke ontwikkeling. De emotionele ontwikkeling staat in de kern. Dit geeft weer wat de cliënt aankan.

Leidraad voor gesprek

De vragen helpen om het gesprek aan te gaan met cliënten omdat ze een leidraad vormen voor mogelijke gespreksonderwerpen. Ook naasten kunnen helpen met het beantwoorden van de vragen. Houd hierbij wel rekening met de privacy van je cliënt. Een gedragsdeskundige kan ondersteunen om de beeldvorming compleet te krijgen. Je krijgt zo een totaalbeeld van wensen, beleving en mogelijke problemen op het gebied van seksualiteit. Wanneer de verschillende niveaus verder uit elkaar liggen, is de ondersteuningsbehoefte groter en de kans dat er seksuele problemen ontstaan neemt toe. Op basis van de uitkomsten kan je bepalen welk voorlichtingsmateriaal geschikt is voor jouw cliënt. Het helpt je ook om te bepalen of je moet doorverwijzen of hulp in moet schakelen.

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 04-10-2022 

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands