Naar hoofdinhoud Naar footer

Middelen voor hulp aan slachtoffers van mensenhandel en/of loverboys

Gepubliceerd op: 01-02-2022

Jongeren met een licht verstandelijke beperking of psychische problemenlopen een verhoogd risico om als slachtoffer en/of dader betrokken te raken bij criminele of seksuele uitbuiting. Denk aan loverboys en mensenhandelaar. Loverboys en mensenhandelaren zoeken gericht naar jongeren die kwetsbaar zijn. Op deze pagina zetten we van verschillende organisaties middelen op een rij om de zorg voor deze jongeren rond dit onderwerp te verbeteren.

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Nederlands Jeugdinstituut bieden (herziene) handreikingen over mensenhandel en loverboy-problematiek. De handreikingen zijn bedoeld voor professionals in de jeugd-LVB, jeugd-GGZ en voor professionals die vanuit wijkteams werken.

Ga naar de websites van:

Videoserie over LVB en uitbuiting

Met het project LVB & uitbuiting wil Het Landelijk Kenniscentrum LVB meer oog krijgen voor de risico’s die jongeren met een LVB lopen als het om uitbuiting gaat. Hiervoor werkt het centrum met verschillende partners samen. Met Koraal hebben ze bijvoorbeeld de videoserie LVB en mensenhandel/uitbuiting gemaakt.

Tool: digitale vragenlijst 11VB

11VB is een nieuwe digitale vragenlijst om het risico in te schatten of jongeren met LVB in handen kunnen vallen van een mensenhandelaar. In samenwerking met partners in de jeugdzorg- en stafrechtketen heeft Koraal dit product ontwikkeld. Voor zorgprofessionals bestaat de vragenlijst uit een kennisdeel en een digitale vragenlijst. Voor ouders, voogden en andere naasten is er een quickscan.

Brochure 'Goed of Fout vriendje'

Het Jongeren Informatie Punt ontwikkelde samen met Middin een brochure om jongeren met een LVB te informeren over de gevaren van loverboys. De brochure 'Goed of Fout Vriendje' is ook handig voor de hulpverleners die met licht verstandelijk beperkte jongeren werken. De brochure kun je hieronder gratis downloaden en inkijken. Wil je brochure bestellen, neem dan contact op via info@jipdenhaag.nl.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Brochure

Taal

Nederlands