Naar hoofdinhoud Naar footer

Infosheet 'Zicht op LVB-jongeren'

Gepubliceerd op: 01-05-2022

Hoe herken je jongeren met een Licht verstandelijke beperking (LVB)? De infosheet 'Zicht op LVB-jongeren' geeft praktische tips voor het herkennen van jongeren met een LVB en hoe je met hen omgaat.

Professionals die in hun werk te maken krijgen met jongeren hebben behoefte aan meer kennis over LVB. Dit blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Nu worden LVB-jongeren vaak niet als zodanig herkend. De jongeren lijken volwassen, kunnen verbaal heel vaardig zijn en hun gebrek aan sociale vaardigheden en probleemoplossend vermogen heel goed verhullen. Volwassenen zijn daardoor geneigd ze te overschatten en dat leidt vaak tot probleemsituaties. Als de LVB van een jongere tijdig (h)erkend wordt, kan de juiste hulp worden ingezet om te voorkomen dat deze kwetsbare jongeren in de problemen komen.

Tips voor de juiste communicatie

De infosheet De infosheet 'Zicht op LVB-jongeren' geeft praktische tips. Bijvoorbeeld hoe je een LVB bij een jongere kunt herkennen en welke vragen je kunt stellen om een indruk te krijgen van zijn niveau. Ook worden tips gegeven voor de juiste communicatie en bejegening om de LVB’er verder te helpen in zijn ontwikkeling. Meer informatie over deze publicatie vind je op de website van Wegwijzer Jeugd en Veiligheid.

Download de infosheet 'Zicht op LVB-jongeren' (pdf) onder dit artikel.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands

Prijs

Gratis