Naar hoofdinhoud Naar footer

Inzicht in de organisatie: samen werken aan hygiëne

Gepubliceerd op: 02-10-2023

Hoe krijg je een gezamenlijk beeld over het werken aan hygiëne? En hoe kom je tot een gezamenlijk doel? Het is belangrijk om eerst te weten wat er speelt binnen de organisatie en welke veranderingen er zijn. Met het ontwikkelde hulpmiddel kun je hiermee aan de slag!

Als je samen wilt werken aan hygiëne, heb je informatie nodig uit de organisatie. Je hebt antwoorden nodig op vragen als:

  • Wat levert samen werken aan hygiëne cliënten, naasten en medewerkers op?
  • Wat zijn de risico’s als je niet werkt aan infectiepreventie?
  • Welke randvoorwaarden zijn er om hygiënisch te kunnen werken?
  • En wat zijn andere belangrijke onderwerpen of veranderingen die invloed hebben op samen werken aan betere hygiëne?

Als je weet wat er speelt, kun je daarna samen een aanpak, het doel en de acties bedenken. Zo zet je de volgende stap om samen te werken aan hygiëne.  

Voor wie is het hulpmiddel?

  • begeleiders
  • verpleegkundigen
  • aandachtsvelders hygiëne
  • huishoudelijk medewerkers
  • teamleiders

Hoe werkt het?

Met 3 tot 8 collega’s ga je aan de slag met dit hulpmiddel ‘Inzicht in de organisatie: samen werken aan hygiëne’. Zorg dat je flip-overs, stiften, geeltjes en pennen hebt. En je hebt 1 of meerdere prints van het invulvel nodig.

Nodig je ook de deskundige infectiepreventie uit? Diegene kan inhoudelijke vragen beantwoorden. Medewerkers die niet goed weten wat er speelt binnen de organisatie, kunnen dat het beste navragen bij collega’s en de teamleider. Geef iedereen wel vooraf genoeg tijd om zich voor te bereiden op deze sessie. Dit geldt ook voor de gespreksleider. De sessie zelf duurt 60 minuten.

Aan het einde van de sessie heb je meer inzicht in wat er speelt in de organisatie. En je hebt met elkaar een doel en een aanpak opgeschreven om samen te werken aan hygiëne. Ook is bekend wat het onderwerp van de eerste bijeenkomt wordt en wie hiermee aan de slag gaat. Je weet welke stappen nodig zijn voor de bijeenkomst en wie wat gaat doen. Gaan jullie aan de slag met het hulpmiddel ‘Inzicht in de organisatie – samen werken aan hygiëne’?

Onder het kopje ‘Downloads’ vind je het hulpmiddel en het invulvel.

Doe mee aan ‘Samen scherp op schoon werk’

Wil je aan de slag met het verbeteren van hygiënisch werken en het voorkomen van infecties? Het programma ‘Samen scherp op schoon werk’ ondersteunt jouw organisatie daar graag bij. Samen werken we toe naar een kleine of grote verbetering. Heb je interesse? Lees meer over het programma en meld je aan. 

Downloads

Deel deze pagina via: