Kennisbundel Verward gedrag in de wijk
Gepubliceerd op: 07-08-2019
Laatst bijgewerkt op: 23-11-2023
In de kennisbundel lees je onder meer hoe je ziektebeelden die kwetsbaarheid en verward gedrag bij mensen veroorzaken kunt herkennen en begrijpen en hoe je de zorg voor mensen met verward of onbegrepen gedrag kunt organiseren. De bundel vergroot jouw kennis over goede zorg bij verward gedrag.
De kennisbundel Verward in de wijk ondersteunt je bij de organisatie van zorg in je eigen wijk of buurt en biedt handvatten om samen te werken met zowel formele als informele zorgverleners. De bundel is opgebouwd uit meerdere hoofdstukken rondom kennis, organisatie en gedrag. Elk hoofdstuk bevat uitleg, ervaringsverhalen, verwijzingen naar filmpjes, artikelen en boeken en opdrachten. De kennisbundel richt zich op HBO-docenten en praktijkopleiders en is natuurlijk ook goed te raadplegen door professionals zelf. De publicatie is ontwikkeld door SBW (Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde), Hogeschool Rotterdam HBO-V opleiding, Laurens, Movisie en Vilans.
Herkennen en begrijpen van verward gedrag
In het kennisdeel staat het herkennen en begrijpen van ziektebeelden die kwetsbaarheid en verward gedrag bij mensen kunnen veroorzaken centraal. Ook bevat dit onderdeel ervaringsverhalen die de kennis kunnen verrijken en de overgang naar de praktijk makkelijker kunnen maken. Daarnaast gaat de kennisbundel in op de landelijke wet- en regelgeving en de regionale en gemeentelijke organisatie van zorg voor mensen die verward of onbegrepen gedrag vertonen.
Ondersteuning bij zorg in de eigen wijk
De bundel ondersteunt professionals in hun zoektocht naar de organisatie van zorg in eigen wijk of buurt en biedt handvatten om samen te werken met zowel formele als informele zorgverleners. Tot slot is er ook aandacht voor het gedrag van verwarde mensen en het gedrag van de zorgprofessional als reactie hierop.
Verhelderende filmpjes en opdrachten
Alle hoofdstukken bevatten naast tekst verwijzingen naar filmpjes, artikelen en boeken en ook opdrachten. Deze materialen kunnen worden ingezet in het onderwijs aan studenten en professionals die in het werk te maken krijgen met mensen met verward gedrag. Ook is de kennisbundel te gebruiken door zorgprofessionals.
De kennisbundel is ontwikkeld door SBW (Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde), Hogeschool Rotterdam HBO-V opleiding, Laurens, Movisie en Vilans.