Naar hoofdinhoud Naar footer

Methode CONTACT en Hoge Kwaliteit Communicatie-interventiemodel

Gepubliceerd op: 12-08-2019

Als begeleider kun je met de methode CONTACT een meting doen op de kwaliteit van sociale interacties tussen personen met een visuele- en verstandelijke beperking.

Tussen 2007 en 2015 voerde Saskia Damen als onderzoeker twee onderzoeksprojecten uit. Het eerste onderzoek voerde zij uit met Mijkje Worm en had als doel het effect van de methode CONTACT te meten op de de kwaliteit van de sociale interacties tussen personen met een visuele- en verstandelijke beperking. Het tweede onderzoek had tot doel de methode CONTACT uit te breiden. Daarbij ging het niet alleen om de afstemming om het contact te verbeteren, maar ook om de kwaliteit van de communicatie. De methode CONTACT werd uitgebreid met een onderdeel dat erop gericht is om sociale partners van personen met meervoudige beperkingen te ondersteunen in het overbrengen van bedoelingen en het bereiken van gedeelde betekenis. 

5 stappen

De nieuwe interventie, de Hoge Kwaliteit Communicatie (HKC) interventie, is een training die ontwikkeld is voor ouders, begeleiders en leerkrachten van personen met aangeboren beperkingen in zien én horen. Het bestaat uit een diagnostisch interventie model. Dit model bestaat uit vijf stappen: 

  1. Vraagverheldering
  2. Analyse van de interactie en communicatie tussen de cliënt en zijn communicatiepartners
  3. Vaststelling van interventiedoelen
  4. Implementatie van de interventie
  5. Evaluatie 

Tijdens de vierde fase zijn er twee scholingsbijeenkomsten en vijf coachingsgesprekken waarbij video-interactie-begeleiding wordt toegepast. 

Lees meer over de methode

Deel deze pagina via:

Soort

Meetinstrument

Taal

Nederlands