Naar hoofdinhoud Naar footer

Methode Geef me de 5

Gepubliceerd op: 12-08-2019

Orthopedagogisch gedragsdeskundige Colette de Bruin is een expert en weet veel over autisme. Ze geeft les aan opvoeders en professionals over wat autisme is en hoe je er mee om gaat. Dit doet ze vanuit haar organisatie 'Geef me de 5.'

Colette de Bruin is werkzaam als trainer en ambulant begeleider in gezinnen. Daarbij gaat het om kinderen met autisme en een verstandelijke of meervoudige beperking. Zij is moeder van vijf autistische pleegkinderen en opgevoed door een vader met het Syndroom van Asperger. In het boek 'Geef me de 5' neemt ze jou als lezer mee in een praktische manier van werken. Deze kan ze vertalen vanuit haar situatie.

Opvoeden en begeleiden bij autisme

Hoe kun je een kind met autisme opvoeden en begeleiden? Daar gaat dit boek over. Het is geschreven vanuit de behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid die het kind met autisme nodig heeft. Het kind vraagt min of meer aan ons: 'Geef me de 5'. Dit betekent:

 1. Wat is mijn taak?
 2. Hoe voer ik hem uit?
 3. Waar vindt het plaats?
 4. Wanneer moet ik het doen?
 5. Wie is erbij betrokken?

Al lezende leer je hoe je het beste kunt handelen als begeleider. Daarnaast vind je uitleg over wat de gevolgen zijn van een aandoening voor het kind. Stapje voor stapje krijg je nieuwe inzichten. Dit noemt de schrijfster 'de auti-bril opzetten'. Je leert zo hoe het kind denkt, zodat je op maat kunt handelen. 

Soort boeken

Colette de Bruin heeft drie boeken uitgebracht. Je bestelt ze in de webshop van www.geefmede5.nl:

Casus

Sander kan zelf niet vragen om duidelijkheid op de puzzelstukjes wat, hoe, waar, wanneer en met wie. Sinds we de methode 'Geef me de 5' gebruiken is hij rustiger. Sander heeft officieel geen diagnose ASS. Dit is dan ook moeilijk te bepalen door zijn ernstige meervoudige beperkingen. We herkennen wel veel van de kenmerken. Het boek van Colette de Bruin was echt een eye-opener voor ons. Heeft Colette nog meer boeken geschreven?

Thema's

 • emotioneel welbevinden
 • interpersoonlijke relaties
 • lichamelijk welbevinden
 • persoonlijke ontwikkeling
 • sociale inclusie
 • zelfbepaling

Lees meer over de thema's

Podcastserie over autisme en Geef me de 5-methode

Colette de Bruin is samen met haar dochter Nienke de Bruin en Nicht Syntha van Alen een podcastserie begonnen die ingaat op deze bekende methodiek.

In de eerste aflevering is – niet geheel verrassend – Colette de Bruin zelf te gast en samen met de podcasthosts én Geef me de 5-experts Nienke en Syntha praat ze over het ontstaan van de methodiek. Daarin speelt ook opa een belangrijke rol.

Beluister de podcast over autisme via Spotify

Onderbouwing bruikbaarheid methode

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling methode

De methode Geef me de 5 heeft zijn diensten bewezen in de begeleiding van mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) door de vele praktische handvatten. Ook in de ondersteuning van mensen met EMB kan 'Geef me de 5' nuttig zijn. Bijvoorbeeld omdat er kenmerken van ASS zijn of om meer duidelijkheid te bieden.

Leidraad EMB in het Vizier

Laatst bijgewerkt op: 06-05-2024 

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Methode

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Graviant BV

Auteur

Colette de Bruin

ISBN

9789075129649