Naar hoofdinhoud Naar footer

Methode Van der Linden-Urlings

Gepubliceerd op: 24-06-2021

Met de methode Van der Linden-Urlings kunnen begeleiders gedragsproblemen van oudere mensen met verstandelijke beperkingen beter signaleren en begrijpen.

De methode Van der Linden-Urlings is een aanvulling op de methode Urlings. Met deze methode kunnen begeleiders gedragsproblemen van oudere mensen met verstandelijke beperkingen beter signaleren en begrijpen. De methode geeft handvatten voor begeleiding en behandeling. De methode is bedoeld voor begeleiders en gedragskundigen en richt zich ook op multidisciplinaire samenwerking.

Casus

Ouderen met gedragsproblematiek

Meneer Blaauw is 64 jaar en heeft matige verstandelijke beperkingen. Hij woont sinds zijn 7e in woningen waar mensen met gedragsproblematiek begeleid worden. Twintig jaar geleden is een Autisme Spectrum Stoornis vastgesteld. De begeleiding is toen aangepast. Zijn gedrag was daarna voor hem en zijn omgeving nagenoeg probleemloos.Het laatste jaar echter zijn oude gedragsproblemen in alle heftigheid teruggekomen. Hij vergeet zijn rituelen, krabt, bijt en schreeuwt. Naast ASS blijkt hij ook te dementeren. Hoe komt het dat het gedrag van meneer ineens weer terug is? En hoe kan mijn team meneer ondersteunen zodat hij zich fijner voelt en zijn medebewoners veel minder last hebben van zijn gedrag?

Ouderen met psychogeriatrische problemen 

Mevrouw Mol (61) heeft matige verstandelijke beperkingen. Ze is het laatste jaar cognitief sterk achteruit gegaan. Soms heeft ze opvallend heldere periodes. In deze periodes loopt ze slecht en ze valt vaak. Ze schreeuwt oorverdovend. 's Nachts slaapt ze weinig en motorisch is ze zichtbaar onrustig. Voor iedereen (zichzelf, medebewoners en begeleiders) is het een bijna onhoudbare situatie. De achteruitgang en heftige gedragsproblematiek blijken samen te hangen met Lewy Body dementie. Hoe kunnen we mevrouw Mol als team passend begeleiden?

Doelgroepen en thema's

Doelgroep

  • Ouderen met moeilijk verstaanbaar gedrag
  • Ouderen met psychogeriatrische problematieken

Thema's

  • Emotioneel welbevinden
  • Lichamelijk welbevinden
  • Zelfbepaling
  • Interpersoonlijke relaties

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool

Research based. Kennis op basis van onderzoek. 

Beoordeling:

De methode van der Linden-Urlings is landelijk bekend en gewaardeerd. Er is geen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze methode.

Meer informatie

Deze tool is onderdeel van Leidraad Oud en Gelukkig.

Leidraad Oud en Gelukkig hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Laatst bijgewerkt op: 10-05-2024 

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Leidraad

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands