Naar hoofdinhoud Naar footer

Methode voor verbetering contact EMB: Vijf olifanten

Gepubliceerd op: 23-09-2015

‘Vijf Olifanten’ is een methode die het basiscontact tussen begeleiders en personen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) verbetert. De methode bestaat uit instructies en hulpmiddelen.

‘Vijf Olifanten’ is een methode die het basiscontact tussen begeleiders en personen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) verbetert. De methode bestaat uit instructies en hulpmiddelen. De naam ‘Vijf Olifanten’ verwijst naar een ezelsbrug die in de methode wordt gebruikt.

Beschrijving methode 'Vijf Olifanten'

In het bijbehorende Bronnenboek (pdf is onder dit artikel te downloaden) vind je een beschrijving van de methode ‘Vijf Olifanten’. Je vindt de beschrijving in het laatste hoofdstuk van het boek. ‘Vijf Olifanten’ is ontwikkeld vanuit een uitgebreide literatuurstudie. Deze studie vind je ook terug in het Bronnenboek. Het boek biedt antwoord op allerlei vragen op het gebied van contact tussen mensen met EMB en hun omgeving.

Zo werkt de methode

De methode werkt met videofeedback. Samen met een coach kijk je naar videobeelden en praat je over wat er goed gaat en wat er beter kan. Deze videofeedback is waardengestuurd: je ontvangt als begeleider terugkoppeling op wat voor jou belangrijk is in het contact met je cliënt. Daarnaast worden deze videobeelden gekoppeld aan een aantal bouwstenen.

Bouwstenen

Er is één voorbereidende bouwsteen. Hierin vertelt de coach de theorie over contact. Ook krijg je handige handvatten en tips voor het onderhouden van contact. Deze bouwsteen volg je voor je begint met de videofeedback. Naast de voorbereidende bouwsteen kan je coach je een aantal verdiepende bouwstenen geven. Deze bouwstenen helpen jou als begeleider om meer te leren over contact en na te denken over je eigen rol en emoties. De videofeedback en de verdiepende bouwstenen wisselen elkaar af, waarbij de coach het tempo en de volgorde bepaalt.

Ontwikkeling methode basiscontact EMB

De methode is ontwikkeld door Karin de Geeter en Martin Schuurman. Dit project werd mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Fonds verstandelijk gehandicapten en (een aantal lidinstellingen van) de VGN.

Bron: Vijf Olifanten

Lees meer over contact en EMB:

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands

Auteur

Karin de Geeter en Martin Schuurman