Naar hoofdinhoud Naar footer

Adviezen bij terugval mensen met syndroom van Down

Gepubliceerd op: 03-02-2020

Bij mensen met het syndroom van Down is in de leeftijd 18-35 jaar soms sprake van een plotselinge terugval in zelfstandigheid en verstandelijke vermogens. Begeleiders en naasten zien ze binnen een korte tijd achteruit gaan. Het vreemde is dat de aanwijzingen voor een oorzaak onzichtbaar lijken. Vaak zijn er geen handvatten bekend om de terugval te stoppen of zelfs om te keren.

CCE-coördinator Jannie van Lenthe deed onderzoek naar mogelijke oorzaken. Dit leverde een achttal adviezen op voor de praktijk. Het gaat om een inventarisatie en er is uitgebreider onderzoek nodig.

Download de uitkomsten in het rapport (pdf, onderaan de pagina) of lees uitgebreider over het onderzoek op de website van het CCE.

Resultaten uit literatuuronderzoek

Een terugval is een verwijzing naar een voorbode van Alzheimer, een reactie op life-events of katatonie (syndroom waarbij te veel opwinding zorgt voor herhalend gedrag of juist ‘terugtrekgedrag').

Signaleren van een terugval

Familieleden en direct betrokkenen spelen een belangrijke rol bij het betekenis geven aan een terugval. Cliënten begrijpen de werkelijkheid door gebruik te maken van rituelen en begeleiders en naasten zijn hiervan op de hoogte. Zij weten ook als geen ander wat de zorgvraag is van een cliënt. 

Tip

Belangrijk is om te accepteren dat de cliënt zich na een terugval niet altijd kan/zal aanpassen aan de omgeving. Het aanpassen van de omgeving is wel noodzakelijk om aansluiting te vinden bij de behoeften van de cliënt. 

Meer informatie over het downsyndroom

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 24-11-2023 

Deel deze pagina via:

Soort

Onderzoek

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands