Naar hoofdinhoud Naar footer

Praktijkspel: sta even stil bij zorg en dwang

Gepubliceerd op: 23-11-2021

Ken je een situatie waarin jij je als zorgprofessional of begeleider realiseerde, datde zorg die je leverde niet meer voldoende was? Waar er misschien wel een onveiligesituatie voor de cliënt dreigde te ontstaan, maar het niet zo eenvoudig was om te bepalen welke zorg het beste was? Het helpt om hierover te praten met je collega’s. Om dit gesprek goed te laten verlopen, is het ‘Sta even stil bij zorg en dwang-praktijkspel’ ontwikkeld.

Het praktijkspel helpt een team aan de hand van oefen-casussen of een eigen praktijksituatie met elkaar in gesprek te gaan over complexe zorgsituaties en onvrijwillige zorg. Heel toepasselijk en een relevant praktijkspel voor een team dat zich graag blijft ontwikkelen om de beste zorg te leveren. 

Voor wie?

Het is bedoeld voor zorgprofessionals en begeleiders die te maken hebben met complexe zorgsituaties en onvrijwillige zorg voor cliënten. Je kunt het spelen in elke organisatie voor verzorging of verpleging of waar zorg wordt verleend aan mensen met een verstandelijk beperking. Dit spel kun je in tweetallen of in groepsverband spelen. 

Hoe speel je het?

Je staat stil bij één van de oefencasusses, vervolgens sta je stil bij een eigen praktijksituatie om uiteindelijk stil te staan bij het vervolg. Wanneer je dit lastig vindt, kan je de kenniskaartjes erbij pakken. Op deze manier sta je niet alleen stil, maar kan je het ook evalueren. De kracht van dit spel zit in het kunnen bespreken van verschillende situaties met je team. 

Het praktijkspel bestaat uit:

  • toelichting en spelinstructies
  • praktijkkaartjes 
  • kenniskaartjes
  • vier oefencasussen 

Met dit spel deel je praktijkervaringen rondom complexe zorgsituaties en onvrijwillige zorg. Je staat even stil bij hoe jij en je collega’s hier over denken. Samen kom je er achter wat de Wet zorg en dwang betekent voor de zorg aan de cliënt én voor jou als medewerker. 

Downloads

Deel deze pagina via:

Auteur(s)

Soort

Spel

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Vilans

Programma's / projecten

Wet zorg en dwang (Wzd)