Naar hoofdinhoud

Ruimte voor leren en luisteren

Gepubliceerd op: 14-07-2022

Het is belangrijk om regeldruk te verminderen. Maar wat nou als je regeldruk kan voorkomen? Dit kan door beter te luisteren naar zorgprofessionals. Betrek hen tijdens het (her)ontwerpen van beleid, regels en registraties. Hiermee creëer je regels en beleid die bijdragen aan hun dagelijkse praktijk, en daarmee voor hen nuttig en noodzakelijk. Zo hebben zorgmedewerkers zelf invloed op de registraties waarmee ze werken. 

Vertrouwen in elkaar en je team is belangrijk. Je moet ervan uit kunnen gaan dat jouw collega zijn taken oppakt. Dat neemt niet weg dat deze taken ook geregistreerd moeten worden. Syndion loopt hierin voorop en vertelt hoe zij dat doen.

De mini-checklist

'Medewerkers voelen zich door al die afvinklijstjes gecontroleerd in hun doen en laten. En leidinggevenden hebben ook wel iets beters te doen dan al die vinkjes te checken. Het gaat erom dat we als team vertrouwen hebben in elkaar dat iedereen zijn of haar taak bekwaam, in vrijheid maar binnen gestelde kaders uitvoert. Dat je uitgaat van elkaars professionaliteit. Neemt niet weg dat sommige checklisten juist erg handig zijn. Die gebruiken we als minimale overdracht zodat je in een oogopslag kunt zien wat er in jouw dienst nog moet gebeuren.' Lees meer ​in het praktijkvoorbeeld 'Bewustwording van processen'.

Weinig regels en veel gezond verstand bij JP van den Bent

Ontregelen? Dat woord kennen ze bij de JP van den Bent stichting niet. Ze hoeven namelijk niet te ontregelen. Bestuurder Tanja Scholten en persoonlijk begeleider Karen Haarsma vertellen hoe dit in de praktijk gaat. Kritisch kijken naar elke regel is al ruim 20 jaar een vanzelfsprekend onderdeel van hun manier van werken. ‘We hebben hier géén ontregelproject, nooit gehad ook!', vertelt Tanja. Lees meer in het artikel 'Weinig regels en veel gezond verstand bij JP van den Bent.

Doe je het omdat het moet, of omdat het helpt?

In onderstaand fragment deelt Els van der Mijden (adviseur informatiemanagement en projectleider bij Humanitas) haar tips over regeldruk verminderen. Zij is in dit interview in gesprek met een adviseurs van Vilans. Els deelt de ervaringen van Humanitas als het gaat om ontregelen. Bekijk het hele interview op YouTube.

Wat is nodig om regeldruk te voorkomen?

Dat is de vraag waar Vilans komend jaar mee aan de slag gaat. Bart van Mierlo, senior adviseur, is geinspireerd geraakt door zorgaanbieders die het vraagstuk regeldruk op een andere manier benaderen. Koplopers die zelf niet in termen van regeldruk praten en benaderen dit vraagstuk vanuit behoeften van zorgmedewerkers (en cliënten). Er gaat veel aandacht uit naar het verminderen van regeldruk voor zorgmedewerkers. Is het niet logischer om regeldruk óók te voorkomen? Vilans zal enkele koplopers volgen en daarover delen.  Lees verder in de blog van Bart 'Regeldruk: genezen of voorkomen?'

Lees meer

Deel deze pagina via:

Taal

Nederlands