Naar hoofdinhoud

Samen met cliënten plezier maken? Gebruik deze beweegkaarten

Gepubliceerd op: 20-04-2021

Informatiepunt Leven in coronatijd

Het informatiepunt Leven in coronatijd probeert een zo eenduidig mogelijk antwoord te geven op de vragen van mensen uit risicogroepen, ouderen en mensen met een beperking. Uiteraard is ieder mens verschillend en iedere situatie anders. Tegelijkertijd is er nog steeds veel onduidelijk over corona. Neem bij twijfel contact op met je arts of andere hulpverlener. Jij bent tenslotte degene die gaat over jouw gezondheid.

Lees verder

Sportzaal

Bewegingsagoog Nenette Bosveld: ‘Door de lockdown gingen de sportzaal en het zwembad dicht. De cliënten gingen van dagbesteding naar wonen. Daardoor hadden cliënten gewoon geen ruimte om te bewegen. Hooguit een rondje in hun woning of hun tuin. Dat was in de eerste maanden hun wereld.’ Bekijk deze video, waarin Nenette laat zien hoe je de beweegkaarten gebruikt.

Bewegen hoeft niet veel extra tijd te kosten

De beweegkaarten waren direct aanleiding voor het zorgpersoneel om meer te gaan bewegen met cliënten, merkten ze bij Siza. Nenette geeft een voorbeeld: ‘Zet tijdens het koffiedrinken een paar plastic bekers op elkaar en laat de cliënten deze omgooien met een paar sokken. Dan ben je bezig met bewegen, met oog-handcoördinatie en het kost je niet veel extra tijd.’

Gezond bewegen

Mensen met een verstandelijke beperking komen niet aan de norm van gezond bewegen. Daarom bedacht het beweegteam van ’s Koonings Jaght van Siza Zorggroep beweegkaarten waarmee de groepsleiding meer kan bewegen met de cliënten. Siza maakte de beweegkaarten samen met de HAN.

Energie uit leuke momenten

Siza deelt hun beweegkaarten graag met andere organisaties. Zodat jij als begeleider op momenten van de dag dat je het even niet meer weet iets kunt bedenken om samen met de cliënt te doen. ‘Als je met een cliënt gaat bewegen en je gaat samen plezier maken dan heb je een ander contactmoment dan wanneer je alleen bezig bent met de zorg’, vertelt Nenette. ‘Soms haal je juist de energie uit de leuke momenten en de leuke contacten die je met de cliënten hebt. En daar kunnen deze beweegkaarten aan bijdragen.’

Beweegkaarten downloaden

Er zijn tien 1,5 meter beweegkaarten. Download ze door op de tekst te klikken en gebruik ze zelf.

Op de website van SizaSports vind je nog veel meer beweegkaarten.

LEES MEER

Emoties uiten met spoken word

Omgaan met mentale effecten coronacrisis - Cliënten

Deel deze pagina via:

Soort

Lesmateriaal

Type

Digitaal

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Siza