Naar hoofdinhoud Naar footer

Signaallijst financiën LVB

Gepubliceerd op: 20-12-2021

Laatst bijgewerkt op: 01-09-2023

De signaallijst Financiën geeft professionals en vrijwilligers snel inzicht in de financiële situatie van een cliënt met een licht verstandelijke beperking (LVB).Je kunt hiermee bepalen of een cliënt aanvullende ondersteuning nodig heeft bijfinanciële zaken.

Naast de signaallijst zijn er nog een aantal andere tools ontwikkeld, waarmee je aan de slag kunt met de financiële situatie van cliënten. De tools zijn het resultaat van de werkplaats ‘Mensen met een LVB en de transitie’, die MEE Amstel en Zaan in opdracht van het Kennisplein Gehandicaptensector en met financiering van Stichting SPZ heeft uitgevoerd.

Financiële zelfredzaamheid

YouTube video thumbnail

Het is belangrijk om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in de financiële situatie om erger te voorkomen. Cliënten vertellen vaak niet dat er financiële problemen zijn, enerzijds omdat ze het niet weten, maar vaak ook uit schaamte.

Als cliënten met een andere vraag komen over bijvoorbeeld opvoeding of problemen op werk- of relatiegebied vinden professionals en vrijwilligers het vaak lastig om naar financiën te vragen. Met de signaallijst Financiën kun je het gesprek over financiële zaken voeren en snel inzicht krijgen in mogelijke financiële problemen. Als er geen financiële problemen zijn, komt er ruimte en tijd voor andere uitdagingen.

Eindproducten werkplaats

 1. Signaallijst Financiën
  Dit is een digitale vragenlijst die je samen met de cliënt invult. Het duurt ongeveer 5 minuten om de vragenlijst in te vullen. Na het invullen van de vragenlijst volgt een advies op het gebied van de financiële zaken van de cliënt. Lees meer over de financiële signaallijst
 2. Mesis©-screeningsinstrument
  Dit is een wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde vragenlijst die motivatie, houding, gedrag en vaardigheden van iemand met schulden in kaart brengt. Dit instrument is voor iedereen, dus niet specifiek voor de LVB doelgroep. In deze werkplaatsen is het instrument gevalideerd voor de doelgroep mensen met een LVB. Wil je meer informatie over gebruik van Mesis kijk op www.mesis.nu of stuur een mail aan: roelandvangeuns@mesis.nu 

  Wil je meer informatie over werken met Mesis© bij LVB- cliënten, dan kun je terecht bij Bibian Hengeveld van MEE Amstel en Zaan: b.hengeveld@meeaz.nl. Het Mesis©-screeningsinstrument is ontwikkeld door Stichting Beheer en Ontwikkeling Instrumenten ter Ondersteuning Vakmanschap Sociaal Domein.
 3. Handreiking Mesis©-screeningsinstrument verstandelijke beperking
  De handreiking is een gesprekswijzer voor het werken met het Mesis©-screeningsinstrument bij mensen met een verstandelijke beperking. 
  Handreiking Mesis©-screeningsinstrument (pdf te downloaden onder dit artikel)
 4. Workshop werken met de signaallijst Financiën en Mesis©-screeningsinstrument
  Deze workshop geeft handvatten om concreet aan de slag te gaan met je team van collega-begeleiders of ondersteuners.
  Presentatie workshop signaallijst Financiën en het Mesis©-screeningsinstrument (ppt)

Signaallijst versie 1.0

De Signaallijst Financiën is ontwikkeld door MEE Amstel en Zaan, Mesis, Nibud, Hogeschool van Amsterdam, de Regenbooggroep en Doras. Dit is versie 1.0. Dit houdt in dat deze versie van de vragenlijst en de uitkomst ervan gebaseerd is op de antwoorden van een relatief kleine groep mensen.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Video

Taal

Nederlands

Auteur

MEE Amstel en Zaan

Prijs

Gratis