Naar hoofdinhoud Naar footer

Stappenplan - Foutloos leren bij NAH

Gepubliceerd op: 09-06-2022

Mensen met NAH leren bij Foutloos leren via een nauwkeurig stappenplan nieuwe vaardigheden aan. Of zij maken zich vaardigheden opnieuw eigen.

Het uitgangspunt van Foutloos leren is dat fouten tijdens het leerproces worden voorkomen. Het gaat om het steeds herhalen van vaardigheden zonder fouten. Als die vaardigheden stap voor stap inslijpen ontstaan routines.

Routines aanleren

De interventie Foutloos leren is ontwikkeld voor mensen met Korsakov met ernstige geheugenproblemen. Ook mensen met NAH kunnen ernstige problemen hebben met hun geheugen en hun executieve functioneren. Ze houden nieuwe informatie niet vast. Hierdoor is het voor hen moeilijk om vaardigheden te leren of vaardigheden toe te passen in een onbekende situatie. Wanneer het impliciete geheugen nog wel intact is, kunnen zij met Foutloos leren routines aanleren of opnieuw aanleren, denk aan:

  • zelf boodschappen doen
  • zelf koken
  • apparaten bedienen

De interventie Foutloos leren (pdf) te downloaden onderaan deze pagina bij Downloads. 

Casus

Josien (34 jaar) heeft als gevolg van NAH ernstige problemen met haar geheugen. Komt ze in een nieuwe situatie of wil ze iets nieuws aanleren? Dan loopt ze daar steeds tegenaan, vooral haar kortetermijngeheugen laat haar dan in de steek. Josien zou niets liever willen dan zelf haar maaltijden weer klaarmaken. Want voor ze NAH opliep was koken haar hobby. Nu is alleen al het checken van wat ze nog in huis heeft en boodschappen doen een hele opgave. Ze vergeet meer dan de helft. Wat haar ook grote moeite kost is om de handelingen bij het koken in de goede volgorde te doen. Als begeleider wil je Josien graag ondersteunen in het (opnieuw) aanleren van deze vaardigheden, nu haar geheugen ernstig is aangetast. Met het stappenplan van Foutloos leren kan dat. Daarmee ondersteun je Josien in het aanleren van nieuwe routines.

Onderbouwing bruikbaarheid

  • Research-based kennis: kennis op basis van onderzoek
  • Practice-based kennis: kennis op basis van praktijkervaringen

Beoordeling

De interventie is effectief bij een eerste aanwijzing bij mensen met het syndroom van Korsakov. Ook bij mensen met dementie is deze methode effectief bij eerste aanwijzing.

Bronnen

Deze tool is onderdeel van de leidraad NAH in het vizier.

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Stappenplan

Soort kennis

Ervaringskennis

Taal

Nederlands