Naar hoofdinhoud Naar footer

Take it personal!: Verslaving bij mensen met een LVB

Gepubliceerd op: 24-08-2021

De handreiking beschrijft een visie, suggesties voor beleid en beschikbare methodieken en interventies voor middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB.

Take it personal! is een interventie voor jongeren met een LVB en (ernstige) gedragsproblemen die alcohol of drugs gebruiken. Het richt zich op het verminderen van middelengebruik. Het doel is om middelengebruik te verminderen en verslavingsproblematiek te voorkomen. Het duurt 6 weken en bestaat uit individuele en groepsbijeenkomsten. De training wordt gegeven door een psychomotorisch therapeut en een behandelaar.

Leren omgaan met verslaving en middelengebruik

In Take it personal! staat de persoonlijkheid van cliënten centraal. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat persoonlijkheidskenmerken belangrijk zijn om middelengebruik goed te kunnen begrijpen. Sensatie zoeken, impulsiviteit, angstgevoeligheid en negatief denken zijn daarbij risicoprofielen die de kans op verslaving vergroten. In Take it personal! leren cliënten hoe zij hiermee om kunnen gaan.

Meer weten? Neem contact op met Evelien Poelen: epoelen01@pluryn.nl.

Casus

Lieke is 17 jaar en heeft een LVB. Zij is door haar ouders betrapt op het drinken van een mixdrankje. Lieke geeft aan dat zij zich met alcohol minder onzeker voelt en minder last heeft van negatieve gedachten. Ze wil graag naar feestjes, maar zonder alcohol op lukt dat haar niet.

Haar ouders en begeleiders zien dat het alcoholgebruik van Lieke misschien steeds verder toeneemt. Zij willen een verslaving voorkomen, door tijdig in te grijpen. Misschien kan Lieke leren op een andere manier met haar negatieve gedachten om te gaan. Welke methodiek zou Lieke kunnen helpen?​

Fase van verslaving

  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik

​Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Research-based kennis. Kennis op basis van onderzoek. 

Beoordeling

Take it personal! is ontwikkeld door Pluryn, in samenwerking met Tactus Verslavingszorg, het Trimbos Instituut en de Radboud Universiteit. Het is theoretisch goed onderbouwd en maakt gebruik van effectieve interventies voor verslavingsproblematiek (motiverende gespreksvoering, cognitieve gedragstherapie) in combinatie met psychomotore therapie.

In een eerste onderzoek is gekeken naar de uitvoerbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit van Take it personal!. De uitkomsten van dit onderzoek waren positief. Op dit moment wordt er grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van Take it pesonal! Bron: Nederlands Jeugdinstituut

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Handreiking

Soort kennis

Onderzoekskennis

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Pluryn

Programma's / projecten

Gewoon Bijzonder