Naar hoofdinhoud Naar footer

Toegankelijkheid en het VN-verdrag

Gepubliceerd op: 09-06-2022

In Nederland heeft zeker 15% van de mensen een of meerdere beperkingen. Het gaat niet alleen om mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Maar ook mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een psychiatrische stoornis, bij wie aan de buitenkant niets te zien is.

Mensen die, net als alle anderen, graag op stap gaan. Naar een museum of bioscoop. Een café of restaurant. Die zelf hun boodschappen willen doen. Logisch, iedereen wil zo gewoon mogelijk leven en meedoen in de samenleving. Toch ervaren deze mensen dagelijks problemen met toegankelijkheid.

Websites over toegankelijkheid

Er zijn speciale websites die informatie over toegankelijkheid bieden. Op dit moment is de website van Iederin over toegankelijkheid interessant om in de gaten te houden. Via de website en app van ongehinderd.nl vind je informatie over de toegankelijkheid van publieke locaties. En op de website van Accessibility en Stuurlui Fullservice Wordpress Bureau lees je over digitale toegankelijkheid.

VN-Verdrag gelijke rechten mensen met een beperking

Toegankelijkheid is een belangrijk thema dat ook in het VN-Verdrag voor gelijke rechten van mensen met een beperking aan de orde komt. Maar het VN-Verdrag gaat verder dan alleen toegankelijkheid. In het verdrag wordt ook gekeken of gelijke rechten voor mensen met een beperking van kracht zijn op bepaalde onderwerpen.

En het gaat daarbij niet alleen om fysieke toegankelijkheid (mensen in een rolstoel), maar ook over deelname aan de samenleving voor bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking of psychische beperking. De onderwerpen zijn:

  • Onderwijs
  • Arbeid
  • Vrije tijd
  • Wonen

Meer lezen over het VN-Verdrag?

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Website

Taal

Nederlands