Naar hoofdinhoud Naar footer

Toolkit Duurzame gehandicaptenzorg VGN

Gepubliceerd op: 12-12-2023

In de Toolkit Duurzaamheid van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vind je concrete handvatten om met duurzaamheid aan de slag te gaan. De toolkit bevat informatie over duurzame zorg met handige websites, hulpmiddelen en informatie over relevante wetgeving. En, ook niet onbelangrijk, inspirerende voorbeelden.

Hoe verduurzaam je de gehandicaptenzorg?

Met de Toolkit Duurzaamheid voor de gehandicaptenzorg inspireert en ondersteunt de VGN organisaties om de gehandicaptenzorg verder te verduurzamen. De doelen en acties worden aan de hand van de vijf thema’s van de Green Deal toegelicht.

Ontwikkeling toolkit duurzame zorg

De toolkit is gebaseerd op de Green Deal Duurzame Zorg 3.0, die door de VGN en Vilans* is ondertekend. De toolkit is tot stand gekomen in onder meer samenwerking met ActiZ, die een vergelijkbare toolkit voor de ouderensector opstelde.

Over de Green Deal Duurzame zorg

De zorgsector maakt mensen beter, helpt ziekte te voorkomen en biedt mensen een goede kwaliteit van leven. Maar tegelijkertijd is de sector in Nederland verantwoordelijk voor zo’n 7% van de CO2-uitstoot. Daarnaast is 4% van het afval en 13% van het grondstoffengebruik toe te schrijven aan de zorg. Met het leveren van zorg draagt de sector dus bij aan de klimaatcrisis, milieucrisis en een toenemende zorgvraag. Om deze tegenstelling te doorbreken werkt de sector daarom aan 'duurzame zorg’ in de Green Deal 3.0.

* Het Kennisplein Gehandicaptensector is mede een initiatief van de VGN en is onderdeel van kennisorganisatie Vilans.

Deel deze pagina via:

Soort

Toolkit

Organisatie / Uitgever

VGN