Naar hoofdinhoud Naar footer

Website voor jongeren over seksualiteit: SEGGSY.nl

Gepubliceerd op: 03-10-2023

Een jaar geleden ondertekenden we samen het Manifest voor betere seksuele vorming. We pleiten hiervoor omdat de seksuele de voorlichting die op school wordt gegeven vaak te wensen over laat. Jongeren beoordelen die zelf met een 5,8. De voorlichting is vaak gericht op technische informatie over voortplanting, anticonceptie en soa’s bevat, terwijl jongeren juist meer willen leren over de leuke, persoonlijke en sociale aspecten van seks (Gewoon, het taboe eraf halen). Zoals plezier, groepsdruk en het aangeven en herkennen van elkaars wensen en grenzen. Ook pleiten we in het Manifest dat seksuele vorming in de eindtermen voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs komt te staan. Want op de meeste scholen wordt in de bovenbouw nu geen voorlichting meer gegeven, terwijl jongeren juist die jaren behoefte hebben aan extra informatie en ondersteuning. Hoewel het Manifest positief ontvangen is door de politiek, kosten dit soort veranderingen tijd. Vandaar dat we met SEGGSY jongeren nu al online een plek willen bieden waar ze betrouwbare informatie kunnen vinden. 

Wat vinden jongeren op SEGGSY

SEGGSY ondersteunt jongeren in hun persoonlijke zoektocht naar wie zij zijn op het gebied van daten, relaties en seksualiteit, welke invloed vrienden en familie hierbij hebben en hoe zij omgaan met normen en verwachtingen vanuit de maatschappij. SEGGSY behandelt thema’s als: de eerste keer, consent, identiteit en verliefdheid. Over deze thema’s vinden jongeren handige tips, inspirerende video’s, podcasts, quizzen en andere interactieve content. Hiermee worden ze geïnspireerd en leren ze hun eigen mening te vormen, met elkaar in gesprek te gaan en weloverwogen keuzes te maken. Met als doel dat zij nu en later gezonde, veilige, vrije en gelijkwaardige (seksuele) relaties kunnen aangaan. SEGGSY sluit goed aan bij de belevingswereld van deze specifieke leeftijdsgroep. Voor achtergrondinformatie en hulp en advies wordt doorverwezen naar Sense.info. Ouders, opvoeders en docenten kunnen SEGGSY gebruiken als hulpmiddel om jongeren voor te bereiden of als aanvulling op voorlichting thuis of in de klas. Een voordeel van online voorlichting is dat jongeren een moment kunnen kiezen dat het hen uitkomt.  

Krachten bundelen

SEGGSY is “powered” by Sense.info het jongerenplatform over seksualiteit van Rutgers, Soa Aids Nederland en de GGD’en. Rutgers, Soa Aids Nederland en Dance4Life zijn samen initiatiefnemers van SEGGSY. Het kost tijd om jongeren bekend te laten maken met een nieuwe website. We zijn een social mediacampagne gestart om SEGGSY te promoten, maar we hebben daarnaast ook jullie hulp nodig. Op SEGGSY | Sense.info vind je een SEGGSY toolkit met teksten voor socials, nieuwsberichten en afbeeldingen. We zouden het geweldig vinden als je SEGGSY wilt noemen op je eigen social mediakanaal, website, nieuwsbrief. Zo zetten we samen weer een stap in onze missies voor een veilige, fijne en gezonde seksuele leefwereld voor jongeren.

Klik hier om naar de website van SEGGSY te gaan.

Deel deze pagina via: