Naar hoofdinhoud Naar footer

Workshop 'Sterven op je eigen manier'

Gepubliceerd op: 22-01-2019

Dood gaan we allemaal. Zoveel is zeker. Sommige mensen weten dat ze niet lang meer te leven hebben of maken het van dichtbij mee. Voor anderen is dit nog heel ver weg. Maar bijna iedereen vindt het moeilijk om erover te praten. STEM wil stimuleren dat medewerkers praten over sterven en geeft daar handvatten voor in deze workshop. Zo wil STEM bijdragen aan goede zorg in de laatste levensfase.

Mensen vinden het moeilijk om over het levenseinde te praten. We zetten een aantal redenen voor je op een rij, namelijk:

  • Waar moet je het over hebben?
  • Hoe doe je dat?
  • Waarom zou je praten over doodgaan?
  • Hoe kijk je zelf aan tegen de dood?
  • Wat betekent dat voor jouw werk als zorgverlener?

Met film en stijl

Dat gaat in de vorm van een teambijeenkomst. Aan de hand van gefilmde situaties ga je in gesprek over de vijf sterfstijlen. De vijf sterfstijlen zijn: proactief, onbevangen, vertrouwend, rationeel of sociaal. Iedereen staat anders tegenover de dood. Dit draagt bij aan het denken, voelen en praten over het leven en het einde. Hoe ben je op de juiste manier ondersteunend voor cliënten, collega’s en verwanten? Je kunt zomaar met de dood te maken krijgen. Als cliëntbegeleider heb je de verantwoordelijkheid om het gesprek aan te gaan met de cliënt en verwanten. Als team dien je een juiste positie in te nemen.

Voor iedereen

Iedereen die direct met cliënten werkt, krijgt te maken met de overgang van het leven naar de dood. Op de ene plek meer dan op de andere, maar iedereen dient hier op een goede manier mee om te gaan. Dus is dit een workshop voor iedereen, maar in het bijzonder voor teams die regelmatig te maken hebben met cliënten die (gaan) sterven.

Praktische informatie workshop

Deze workshop wordt gegeven in overleg met een van de trainers. Na het afronden van de workshop ontvangen de deelnemers een bewijs van deelname.

Duur:                            één dagdeel

Wanneer:                     in overleg met een van de trainers

Plaats                           in eigen (cluster-)locatie als in Broek op Langedijk

Kosten                          deelname aan deze workshop is gratis

Bel voor meer informatie met de afdeling ToveR via 0226 – 332341 / 332460. Voor praktische zaken kun je contact opnemen met Karin Revers via karin.revers@esdege-reigersdaal.nl of bel 0226 – 332341. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Marja Oud via marja.oud@esdege-reigersdaal.nl of bel 06 – 2373 5073. Hier vind je meer achtergrondinformatie over Stichting STEM.

Lees meer:

Deel deze pagina via:

Soort

Training

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Stichting STEM