'Pijn bij EMB is te signaleren'

 - Onderzoekers Eveline Kreukniet en Anne Bruns kregen in de praktijk vragen van begeleiders over plotselinge gedragsverandering bij cliënten. In nauwe samenwerking met dr. Annette van der Putten van de Rijksuniversiteit Groningen zijn zij begonnen met een onderzoek naar het signaleren van pijn.

Pijn is te signaleren

Eveline en Anne hebben verschillende meetinstrumenten onderzocht. Ze kwamen uiteindelijk uit bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Bij het academische ziekenhuis onderzochten ze hoe bij ouderen met vergevorderde dementie, pijn kan worden vastgesteld. De onderzoekers van Expertisecentrum Advisium toetsten het meetinstrument, REPOS (Rotterdam Elderly Pain Observation Scale), op toepasbaarheid bij pijnbeoordeling van volwassenen met EMB.

REPOS bij EMB

Uit dit onderzoek bleek dat de REPOS, met enkele aanpassingen, toepasbaar is bij volwassenen met EMB. Met een combinatie van REPOS en aanvullingen die specifiek zijn voor deze doelgroep is er nu een handvat van pijnindicatoren, de ‘POSAID' (Pain Observation Scale for Adults with Intellectual Disabilities).

Dit handvat is de basis: het is nu bekend dat pijn te signaleren is. Dit gebeurt door vooral op het samentrekken van spieren in het gezicht te letten. De volgende stap is: vaststellen bij welke schaalscore welke actie hoort. Het labelen van de waarnemingen dus.

Manier om pijn te signaleren bij EMB

Dit onderzoek legt een basis voor een manier om pijn te signaleren bij EMB cliënten. Zo kunnen we sneller ingrijpen bij cliënten die chronische pijn hebben. Zo verhoogt de kwaliteit van leven van de cliënt doordat hij of zij minder pijn heeft en kan de zorg nog beter aansluiten op wensen en behoeften van deze cliënten.

Het onderzoek werd gepresenteerd op het 2012 IASSID World Congress. Lees hierover de beschrijving Assessment of pain in persons with profound intellectual and multiple
disabilities: Analysis of reliability and validity of the REPOS
 (pdf).

Meer informatie

Wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar eveline.kreukniet@sheerenloo.nl, zij vertelt je graag meer.

Bron: 's Heeren Loo

Lees meer over pijn en verstandelijke beperking

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten