Naar hoofdinhoud Naar footer

Presentiebenadering

Gepubliceerd op: 06-10-2020

De presentiebenadering is gericht op het onwikkelen van een relatie tussen cliënten en hulpverleners.

Met de presentiebenadering kun je als begeleider samen met andere hulpverleners en cliënten zorg afstemmen en laten aansluiten bij de zorgvraag van cliënten.

Kenmerkend voor de presentiebenadering is dus: er zijn voor de ander. De presentiebenadering is geen methode, maar is gericht op het vormgeven van de relatie tussen cliënten en hulpverleners. Wil je meer weten over de meerwaarde van de presentiebenadering of het toepassen ervan? Op de website van Movisie lees je meer over de presentiebenadering als basis van goede zorg.

Onder meer waardevol voor mensen met NAH en ouderen

De presentiebenadering geeft je inzicht hoe je een goede ondersteuningsrelatie opbouwt en kunt houden met mensen met niet-aangeboren hersenletsel en ouderen, waarbij je steeds opnieuw oprechte aandacht hebt voor degene die je op dat moment begeleidt. Bekijk alle kennisproducten van de leidaard NAH in het vizier

Casus oudere cliënt

De relatie tussen meneer van der Zee en zijn begeleiders verloopt moeizaam. Begeleiders weten niet goed hoe ze meneer het beste kunnen benaderen. Hoe kunnen we een goede ondersteuningsrelatie met cliënten opbouwen?

Casus cliënt met NAH

Monique (27 jaar) heeft traumatisch hersenletsel door een motorongeluk. Ze voelt haarfijn aan wanneer je in de begeleiding eigenlijk met je hoofd ergens anders zit, omdat het zo druk is. Monique kan dan nog moeilijker uit haar woorden komen en alles gaat nog langzamer dan normaal gesproken. Hoe kun je je rust bewaren, Monique de tijd en aandacht geven die ze nodig heeft om tot een goede samenwerking met jou als begeleider te komen? Hoe zorg je ervoor dat je oprechte aandacht kunt geven en kunt blijven geven, ook al is er veel te doen? 

Onderbouwing bruikbaarheid tool

Evidence based. Kennis op basis van onderzoek naar de werkzaamheid.

Beoordeling

De presentiebenadering wordt veel toegepast in Nederland. De vragenlijst die de mate van presentie meet, bleek voldoende valide. 

Deze tool is onderdeel van Leidraad Oud en Gelukkig en van Leidraad NAH in het Vizier.Beiden horen bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Laatst bijgewerkt op: 12-12-2023 

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Leidraad

Soort kennis

Ervaringskennis

Taal

Nederlands

Programma's / projecten

Gewoon Bijzonder