Naar hoofdinhoud

Gewoon Bijzonder: Nationaal Programma Gehandicapten

Gewoon Bijzonder, het Nationaal Programma Gehandicapten, wil betere zorg en ondersteuning realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel. ZonMw organiseert en regisseert het programma. Het Kennisplein Gehandicaptensector maakt de kennis & informatie uit de projecten van Gewoon Bijzonder voor jou beschikbaar. We bieden je zoveel mogelijk informatie die je kunt toepassen in de praktijk. Én inkijkjes in de onderzoekstrajecten.

Onderzoek ver van je bed show?

Welnee. Het verrijkt je werk als begeleider juist. Bekijk hierboven de inspirerende, ontroerende video over de Academische werkplaats (van Tranzo) 'Leven met een verstandelijke beperking'.

Subsidieronde: leren van implementeren

In de gehandicaptenzorg zijn er veel interventies en methodieken ontwikkeld die de zorg voor en het leven van mensen met een beperking een stukje beter maken. Deze interventies worden helaas nog niet altijd in de praktijk gebruikt. Hierdoor is er eigenlijk een kloof tussen wat is ontwikkeld en wat daadwerkelijk wordt toegepast in de praktijk. Het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder wil daar samen met jou verandering in brengen en opent daarom op 7 april 2022 een subsidieoproep. Deze oproep is speciaal gericht op de implementatie van effectieve interventies, genaamd leren van implementeren.

Kijk mee in het onderzoek

Onderzoek is van en voor iedereen. Daarom nemen we je graag mee in het lopende onderzoek en de resultaten. Dat gebeurt in:

  1. Verschillende onderzoeksnetwerken waarin onderzoekers, professionals en cliënten samenwerken aan onderzoek en producten voor mensen met een beperking.
  2. Traject ‘In het Vizier’ waarin we kennis uit de praktijk ophalen, bundelen en beschikbaar maken voor álle professionals in de gehandicaptenzorg.

Binnen het programma zorgt een aantal mensen ervoor dat dit alles in goede banen wordt geleid. Zij vormen de commissie. Op deze pagina stellen de commissieleden zich aan je voor.

Lees meer

Downloads