Naar hoofdinhoud

Gewoon Bijzonder: Nationaal Programma Gehandicapten

Gewoon Bijzonder, het Nationaal Programma Gehandicapten, wil betere zorg en ondersteuning realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel. ZonMw organiseert en regisseert het programma. Het Kennisplein Gehandicaptensector maakt de kennis & informatie uit de projecten van Gewoon Bijzonder voor jou beschikbaar. We bieden je zoveel mogelijk informatie die je kunt toepassen in de praktijk. Én inkijkjes in de onderzoekstrajecten.

ZonMw organiseert en regisseert het programma Gewoon Bijzonder. Het Kennisplein Gehandicaptensector maakt de kennis & informatie uit de projecten van Gewoon Bijzonder voor jou beschikbaar. We bieden je zoveel mogelijk informatie die je kunt toepassen in de praktijk. Én inkijkjes in de onderzoekstrajecten.

Subsidieoproep: Implementeren in de gehandicaptenzorg

Vanuit onderzoek ontwikkelde interventies worden nog niet altijd gebruikt in de dagelijkse praktijk, daarom richt deze subsidieoproep zich op het toepassen en/of implementeren van dit soort interventies in gehandicaptenzorginstellingen. Wil je hiervoor subsidie aanvragen? Dat kan tot 18 april 2023. Kijk op de website van ZonMw voor meer informatie of lees het nieuwsbericht erover.

Onderzoek ver van je bed show?

Welnee. Het verrijkt je werk als begeleider juist. Bekijk de inspirerende, ontroerende video over de Academische werkplaats (van Tranzo) 'Leven met een verstandelijke beperking':

Onderdelen Gewoon Bijzonder

Onderzoek is van en voor iedereen. Daarom nemen we je graag mee in het lopende onderzoek en de resultaten. De twee onderdelen van Gewoon Bijzonder zijn de onderzoeksnetwerken en de In het vizier-trajecten:

1. Verschillende onderzoeksnetwerken waarin onderzoekers, professionals en cliënten samenwerken aan onderzoek en producten voor mensen met een beperking.

2. Traject ‘In het Vizier’ waarin we kennis uit de praktijk ophalen, bundelen en beschikbaar maken voor álle professionals in de gehandicaptenzorg.

Binnen het programma zorgt een aantal mensen ervoor dat dit alles in goede banen wordt geleid. Zij vormen de commissie. Op deze pagina stellen de commissieleden zich aan je voor.

Gewoon Bijzonder nieuwsbrief-special 

In dé exclusieve nieuwsbrief, die geheel gewijd is aan Gewoon Bijzonder, hebben we een selectie gemaakt van relevante en aantrekkelijke onderwerpen. Zo hebben we een aantal bijzondere onderwerpen in de spotlight gezet. Denk aan: ‘wat als ik er niet meer ben,’ of ‘aan de slag met innovaties rondom vrijwillige zorg.’

Bekijk de laatst verschenen nieuwsbrief

Download: Tips voor bruikbare producten

Download de tips voor bruikbare producten van ZonMw (download als pdf onder aan deze pagina)

Downloads