Naar hoofdinhoud Naar footer

Gewoon Bijzonder 2024 -2027

Gepubliceerd op: 26-09-2022

Laatst bijgewerkt op: 22-05-2024

Gewoon Bijzonder, het Nationaal Programma Gehandicapten, wil betere zorg en ondersteuning realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel. ZonMw organiseert en regisseert het programma. Het Kennisplein Gehandicaptensector maakt de kennis & informatie uit de projecten van Gewoon Bijzonder voor jou beschikbaar.

Het Kennisplein Gehandicaptensector en ZonMw bieden je zoveel mogelijk informatie die je kunt toepassen in de praktijk. Én inkijkjes in de onderzoekstrajecten. Ga hier naar de website van ZonMw

Onderzoek ver van je bed show?

Welnee. Het verrijkt je werk als begeleider juist. Bekijk de inspirerende, ontroerende video over de Academische werkplaats (van Tranzo) 'Leven met een verstandelijke beperking':

YouTube video thumbnail

Onderdelen Gewoon Bijzonder

Onderzoek is van en voor iedereen. Daarom nemen we je graag mee in het lopende onderzoek en de resultaten. De twee onderdelen van Gewoon Bijzonder zijn de onderzoeksnetwerken en de In het vizier-trajecten:

1. Verschillende onderzoeksnetwerken waarin onderzoekers, professionals en cliënten samenwerken aan onderzoek en producten voor mensen met een beperking.

2. Traject ‘In het Vizier' waarin we kennis uit de praktijk ophalen, bundelen en beschikbaar maken voor álle professionals in de gehandicaptenzorg.

Binnen het programma zorgt een aantal mensen ervoor dat dit alles in goede banen wordt geleid. Zij vormen de commissie. Op deze pagina stellen de commissieleden zich aan je voor.

Gewoon Bijzonder nieuwsbrief-special 

In dé exclusieve nieuwsbrief, die geheel gewijd is aan Gewoon Bijzonder, hebben we een selectie gemaakt van relevante en aantrekkelijke onderwerpen. Zo hebben we een aantal bijzondere onderwerpen in de spotlight gezet. Denk aan: ‘wat als ik er niet meer ben,’ of ‘aan de slag met innovaties rondom vrijwillige zorg.’

Praktische toolboek voor mensen met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel

Gewoon Bijzonder heeft de afgelopen jaren tal van praktische producten opgeleverd die je als zorgprofessional in het dagelijks werk kunt gebruiken. Het programma heeft nu een aantal van deze praktische tools gebundeld in een handig overzicht. Download het praktische toolboek onderaan de pagina. 

Actueel: ‘Gewoon Bijzonder Onderwijsvouchers’

Het project ‘Gewoon Bijzonder Onderwijsvouchers’ van ZonMw wil bewustwording en erkenning in de samenleving vergroten voor mensen met een beperking. Dat begint bij de zorgprofessionals van de toekomst. Door hen gastlessen met ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals aan te bieden, krijgen zij een beter beeld van de hedendaagse gehandicaptensector.

De subsidie vouchers kunnen aangevraagd worden via de onderstaande pagina's:

Downloads