Naar hoofdinhoud Naar footer

Anton Došen (83) overleden

Gepubliceerd op: 18-01-2023

Op 3 januari 2023 overleed em. prof. dr. Ante (Anton) Došen op 83-jarige leeftijd. Prof. Došen was als psychiater werkzaam bij Nieuw Spraeland (het huidige STEVIG, onderdeel van Dichterbij) en als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij was een van de eersten in Nederland die het belang van de geestelijke gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking onder de aandacht heeft gebracht. Waarbij hij de complexiteit van psychopathologie en gedragsproblemen bij juist deze groep mensen probeerde te begrijpen en verklaren.

Anton Došen was een van de eersten die een onderbouwing probeerde te geven van psychopathologie en gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Hij werkte vijf jaar als huisarts in Opatija (Kroatië) en verhuisde in 1969 naar Nederland waar hij de specialisatie psychiatrie en kinderpsychiatrie voltooide. In 1974 startte hij als kinderpsychiater en werkte tot zijn pensionering in 2005 als psychiater in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Schema van emotionele ontwikkeling

In 1983 publiceert hij zijn proefschrift ‘Psychische stoornissen bij zwakzinnige kinderen’. Het vormde de theoretische basis voor de ontwikkelingsdynamische benadering: een nieuwe benadering van onderzoek, diagnostiek en behandeling van psychische stoornissen en gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Dit leidde tot ontdekking van de rol van emotionele ontwikkeling in ontstaan van deze problemen. Došen ontwikkelde een Schema van Emotionele Ontwikkeling (SEO) dat een belangrijke hulpmiddel werd in onderzoek en diagnostiek.

Erkenningen
Als bijzondere erkenning van zijn werk zijn er twee prijzen in de sector naar hem vernoemd:

  • De ‘Anton Došen Scriptieprijs’ van de Academische Werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking van Tranzo, Tilburg University en Stevig/Dichterbij, voor universitaire masterscripties op het gebied van psychische en gedragsproblematiek bij mensen met een verstandelijke beperking, vijf keer uitgereikt in de periode van 2012-2019.
  • De Vlaams-Nederlandse Prof. Dr. Anton Došen prijs, een initiatief van organisaties W.I.V. vzw, Dr. Guislain en Hogeschool Gent, voor innovatieve initiatieven uit de geestelijke gezondheidszorg voor personen met een verstandelijke beperking, twee keer uitgereikt in 2018 en 2022.
  • Voor zijn verdiensten kreeg hij een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau. In 2012 was hij ook een van de ‘Hollandse meesters’ die in de spotlight stonden tijdens een bijeenkomst van het Centrum voor Consultatie van Expertise (CCE), waarvoor hij als consulent ook optrad bij ingewikkelde casuïstiek.

Het intellectuele gedachtegoed en de nalatenschap van prof. Anton Došen zal zowel in de wetenschap als in de klinische praktijk een inspiratiebron blijven voor velen.

Lees meer over emotionele ontwikkeling en gehechtheid

Bron

Deel deze pagina via: