Naar hoofdinhoud Naar footer

Inspectie: Infectiepreventie gehandicaptenzorg moet beter

Gepubliceerd op: 24-01-2023

Infectiepreventie moet beter in de gehandicaptensector. Dat zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na hun onderzoek. 'Het is al spannend om de roosters geregeld te krijgen. Daar kun je geen infectie meer bij hebben. Hier moeten we dus iets mee’, zegt directeur Theo van Uum van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Goede infectiepreventie moet meer aandacht krijgen van het management en de medewerkers in de gehandicaptenzorg. Het is nodig dat ze bewust blijven van hoe ze infecties kunnen voorkomen. Dit schrijft de inspectie in het rapport van januari 2023. Download onderaan de pagina het rapport. 

Infectiepreventie gaat bijvoorbeeld over het gebruik van handschoenen of over schoonmaken van ruimtes en materialen. De inspectie heeft een aantal grote zorginstellingen onverwacht bezocht in 2022. In het rapport staan de conclusies van hun bezoeken.

Te weinig aandacht voor infectiepreventie in de dagelijkse praktijk

‘De inspectie merkt dat zorgverleners wel weten dat schoon werken belangrijk is. Hun bedoelingen zijn ook goed, maar toch lukt het ze niet in de dagelijkse praktijk. Zorgverleners geven te weinig aandacht aan persoonlijke hygiëne, aan goed gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en aan de locatie schoonhouden.

Rol van Vilans bij infectiepreventie

Directeur Van Uum reageert op het rapport op de site van VGN. Lees hier het blog. Hij ziet ook dat zorgaanbieders nog stappen kunnen zetten. Hij noemt ook de rol van kennisorganisatie Vilans in infectiepreventie verbeteren.

‘Vilans hielp in 2022 tien aanbieders bij hun vragen over infecties voorkomen. Vilans adviseerde hoe je tot blijvende verbeteringen komt. Ook dit jaar helpt Vilans zorgorganisaties met kennis in trajecten. Daarnaast hebben regionale zorgnetwerken antibioticaresistentie en infectiepreventie nu ook belangstelling voor de gehandicaptenzorg. Ook zij dragen bij aan het doorvoeren en behouden van goede hygiëne en infectiepreventie.’

Lees meer over Infectiepreventie Gehandicaptenzorg 

Downloads

Deel deze pagina via: