Naar hoofdinhoud Naar footer

Manifest betere seksuele vorming: overheid aan zet

Gepubliceerd op: 06-10-2022

Seksuele vorming op scholen moet beter. Veel beter. Dat vinden jongeren, docenten, onderwijsorganisaties en expertisecentra. Op 3 oktober, tijdens de jaarlijkse Johannes Rutgers Dialoog, krijgen Dennis Wiersma (minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs) en Mariëtte Hamer (regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag) daarom het Manifest voor betere seksuele vorming aangeboden. Dit manifest is een initiatief van Rutgers in samenwerking met 37 jongeren- en maatschappelijke organisaties, waaronder Vilans.

Met het manifest pleiten de organisaties gezamenlijk voor beter seksuele vorming voor alle onderwijssoorten. Dat is allereerst een wens van jongeren zelf. Zij willen uitgebreidere en diverse voorlichting krijgen. Jongeren willen meer aandacht besteden aan diversiteit, gendergelijkheid, seksueel plezier, seks in de media, consent en oefenen met het aangeven en herkennen van elkaars wensen en grenzen. 

“Bij seksuele voorlichting wordt meer gepraat over eierstokken en over alle praktische zaken. Er wordt geen aandacht gegeven aan: hoe voelt het? Of: Wat vind je fijn? Of: Hoe praat je er met elkaar over?” Izy, 22 jaar

Hoe belangrijk deze onderwerpen zijn, is de afgelopen periode met alle gebeurtenissen rondom The Voice en de cases die volgenden opnieuw pijnlijk duidelijk geworden. Leerkrachten, schoolleiders en lerarenopleiders steunen jongeren hierin, net als belangrijke maatschappelijke partners.

“Door vaker te herhalen en vaker voorlichtingen te geven, wordt het een normalere zaak om er vanaf jongs af aan over te praten.” Louis, 18 jaar

Naast de inhoud, moet ook de timing van de lessen beter. De verplichting in de kerndoelen om aandacht te besteden aan seksualiteit en diversiteit geldt voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs (onderbouw) en het speciaal onderwijs.

Deze verplichting geldt nu niet voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, terwijl jongeren aangeven ook in de bovenbouw- en op het mbo- behoefte te hebben aan deze lessen. In het manifest zetten we uiteen hoe betere seksuele vorming eruit moet zien en welke aanbevelingen wij geven aan politiek Den Haag. 

Bekijk hier het manifest

Lees meer

Deel deze pagina via: