Naar hoofdinhoud Naar footer

Onderzoeksbox: laagdrempelige en aantrekkelijke methode om ervaringen met technologie te delen

Gepubliceerd op: 23-11-2022

Een onderzoeksbox waarmee cliënten in de gehandicaptenzorg hun ervaringen met zorgtechnologie kunnen delen. Daarover gaat een artikel in het tijdschrift LVB Onderzoek en Praktijk. Het beschrijft de box als een laagdrempelige en aantrekkelijke methode.

Dankzij de onderzoeksbox delen cliënten met een licht verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel hun ervaring met zorgtechnologie op een simpele manier met onderzoekers. De onderzoeksbox bevat materialen zoals een schriftje, een voice recorder en een geschreven vraag, waarbij cliënten hun ervaring met smileys kunnen aangeven. Dit helpt de onderzoekers om in opvolgende gesprekken beter aan te sluiten bij de cliënten. 7 onderzoekers van kennisorganisaties Vilans en Academy Het Dorp ontwikkelden deze onderzoeksbox.

Ervaringen met zorgtechnologie uit Innovatie-impuls

De onderzoekers lieten cliënten voor het artikel twee zorgapps evalueren met de onderzoeksbox:

  • SignaLEREN voor cliënten met een licht verstandelijke beperking
  • MijnEigenPlan voor cliënten met niet-aangeboren hersenletsel

Dankzij de opdrachten en materialen in de box verwoordden cliënten hun waarden, gevoelens en gedachten gemakkelijker. 

‘Positief gezien stelde ik het héél erg op prijs, de mogelijkheid van spraakrecorder en boekje. Er was meer ruimte voor mitsen en maren.’

Tijdens de onderzoeksprocedure was persoonlijk contact de rode draad. Doordat de onderzoeker de onderzoeksbox bij de client langsbracht en weer ophaalde, kenden zij elkaar al een beetje. Vervolgens bespraken ze samen de inhoud. Dit bevorderde het aansluiten op de belevingswereld van de cliënt. 

Tijdschrift LVB Onderzoek en Praktijk 

Het tijdschrift LVB Onderzoek en Praktijk is een uitgave van het Landelijk Kenniscentrum LVB. Hierin worden nieuwe inzichten en ervaringen over het werken met cliënten met een licht verstandelijke beperking en problematiek gedeeld voor professionals uit de praktijk en de onderzoekswereld. Bekijk de losse artikelen op hun website of download het tijdschrift van het najaar 2022

Lees meer

Deel deze pagina via: