Naar hoofdinhoud Naar footer

Innovatie-impuls 2

Gepubliceerd op: 31-05-2023

Hoe kan zorgtechnologie eraan bijdragen dat mensen met een beperking meer eigen regie en zelfredzaamheid ervaren? Door te zorgen voor een goede implementatie en opschaling in zorgorganisaties in de gehandicaptensector. Dit vraagt om samenwerking met cliënten, naasten, zorgprofessionals en andere betrokkenen. Hier ondersteunt Vilans organisaties bij, samen met Academy Het Dorp in de Innovatie-impuls 2.

Vanuit Innovatie-impuls 2 (IIG-2) inspireren en ondersteunen we zorgorganisaties om zelf aan de slag te gaan met zorgtechnologie, via de Innovatie-Route. Met de Innovatie-Route heb je een planmatige aanpak om technologie te implementeren en op te schalen.  

Je vindt er onderbouwde kennis, praktische toepassingen, inzichten en ervaringen uit de praktijk. Die helpen je ook om technologie op grotere schaal in te zetten. Zo wordt technologie een logische aanvulling op de dagelijkse zorg en ondersteuning. En kun je mensen met een beperking met behulp van technologie prettiger en beter ondersteunen. Zodat ze meer zelf kunnen kiezen en doen, en meer kwaliteit van leven ervaren. 

YouTube video thumbnail

Aan de slag met zorgtechnologie 

Zorgtechnologie speelt een belangrijke rol in de gehandicaptenzorg. Het is van groot belang dat technologische oplossingen beschikbaar zijn voor zorgprofessionals, zodat zij optimaal ondersteund worden in hun dagelijkse werkzaamheden. Door de inzet van innovatieve zorgtechnologieën kunnen zorgprofessionals hun taken efficiënter en effectiever uitvoeren. Het gebruiken van zorgtechnologie kan bijdragen aan de kwaliteit van leven van de cliënt, werkplezier en arbeidsbesparing. 

YouTube video thumbnail

Wil je als zorgorganisatie aan de slag met de implementatie en opschaling van technologie? Maak dan gebruik van de Innovatie-Route. Als je tijdens het proces een vraag hebt, stel deze dan online. Onze adviseurs staan voor je klaar met advies of ondersteuning.  

Deelnemende organisaties 

Ondersteuning bij implementatie

Ondersteuning bij implementatie wordt geboden door de adviseurs en experts die zijn verbonden aan IIG-2. Zij adviseren en coachen organisaties die zorgtechnologie duurzaam willen implementeren. De kennis die beschikbaar is via de Innovatie-Route vormt de basis voor de ondersteuning die wordt geboden. In totaal gaan 22 organisaties op deze manier aan de slag met de inzet van zorgtechnologie: Amsta, Vanboeijen, Cello, Pluryn, Philadelphia, Ambiq, SDW, Syndion, Sa-Net, Ons Tweede Thuis, Abrona, Amarant, Radar, S&L Zorg, Kempenhaeghe, Prinsenstichting, Sprank, Visio, ASVZ, De Parabool, Middin en Hartekamp Groep.  

Ondersteuning bij opschaling 

Innovatie-impuls 2 ondersteunt InteraktContour, Prisma, Profila Zorggroep, SGL en ’s Heeren Loo bij opschalingsprojecten via de inzet van adviseurs die hun kennis en expertise delen met de betreffende organisatie. Daarnaast werken organisaties in een lerend netwerk samen aan gezamenlijke vraagstukken. De opgedane kennis en ervaring uit deze opschalingsprojecten wordt toegevoegd aan de Innovatie-Route. Zo kunnen andere organisaties deze kennis benutten wanneer zij zelf de inzet van technologie gaan opschalen.  

Van deze organisaties deden er 26 ook mee aan Innovatie-impuls 1. 

Goed om te weten

Wat we hebben bereikt tijdens Innovatie-impuls 1 

Tijdens de Innovatie-impuls 1 hebben we tussen 2019 en 2022 tips, handreikingen en ervaringsverhalen verzameld en verspreid in de gehandicaptensector. We hebben 26 zorgorganisaties ondersteund met de implementatie van zorgtechnologie als vast en waardevol onderdeel van de zorg en ondersteuning. Dit had als doel dat het voor cliënten en zorgverleners gemakkelijker wordt technologie te gebruiken. Innovatie-impuls 2 is de volgende stap: technologie als vanzelfsprekend in gaan zetten. 

Onderzoek naar toegevoegde waarde en implementatie van zorgtechnologie

In de Innovatie-impuls 1 is onderzoek gedaan naar implementatie en toegevoegde waarde van technologie in de gehandicaptenzorg. De onderzoekers hebben onder andere implementatietrajecten bestudeerd, literatuuronderzoek gedaan, interviews gehouden met zorgprofessionals en meetinstrumenten ontwikkeld. Naast dat de kennis in de praktijk is gebracht én in de Innovatie-Route is opgenomen, hebben zij ook artikelen geschreven die gepubliceerd zijn in Nederlandse en internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Lees meer