Naar hoofdinhoud Naar footer

Podcast ‘Mireille en Lia ervaren iets’: wat doe je als de familie wil dat een cliënt andere kleren draagt dan de cliënt zelf wil?

Gepubliceerd op: 26-03-2024

Kleding, haar en identiteit. Dat onderwerp staat centraal in deel 1 van de podcastserie ‘Mireille en Lia ervaren iets’. Mireille de Beer is ervaringsdeskundige adviseur bij Vilans, Lia Davelaar, moeder van drie dochters, van wie één met een beperking, is directeur Kennisverspreiding en kennisinfrastructuur.

In een geanimeerd gesprek gaan beiden in op waar zorgverleners op kunnen letten bij de kleding en haardracht van hun cliënten. Hoe belangrijk is het voor cliënten om zelf te kunnen en mogen kiezen wat zij aan doen, ook als zij een beperking hebben? En zijn er eigenlijk dingen die je op een bepaalde leeftijd echt niet meer kunt dragen? Kun je meisjes van 25 jaar verbieden Disney-truien te dragen, iets wat volgens hun jongere zussen echt zou moeten? En wat doe je als de familie wil dat een cliënt andere kleren draagt dan de cliënt zelf wil?

Mireille: ‘Ik vind het belangrijk dat mensen, ook al hebben ze een beperking, het recht hebben om er leuk uit te zien, dat hoeft ook niet duurt te zijn. Je wilt er allemaal leuk uitzien, op jouw manier.’ De tip van Lia: ‘Luister naar wat iemand zelf mooi vindt en help hem daar een beetje bij.’

De podcast duurt circa 10 minuten.

Deel deze pagina via: