Naar hoofdinhoud Naar footer

De Kracht van kleding: van vervelende kriebels naar positieve zomerkriebels

Jurkjes, bloesjes in luchtige stoffen, korte broeken, shirtjes met korte mouwen, hemden, blote benen en slippers. Wanneer de zon begint te schijnen, halen we al deze kledingstukken tevoorschijn en stoppen we de winterkleding diep in de kast weg. We trekken aan waar we ons fijn in voelen. Wat we lekker vinden zitten en mooi vinden staan. We maken ons misschien nog even druk of onze benen wel bruin genoeg zijn en of we een paar kilo zullen afvallen, maar als de temperaturen het toelaten gaan we snel overstag. Vaak gaat dit vanzelf.

Stel je voor dat je niet zelf voor je kleding kan zorgen. Je niet zelf je kleding kan aan- of uittrekken of niet zelf kan zeggen dat je het te warm of koud hebt. Of dat je wel zelf kunt kiezen, maar dat die keuzes soms lastig voor je zijn… Of je niet weet dat er andere oplossingen zijn, waardoor jij je fijner voelt in de kleding die je aan hebt.

Wanneer je een beperking hebt, is kleding vaak één van de dingen die je houvast bieden. Kleding zorgt dat je je fijner voelt, maakt je zelfredzaam en geeft je identiteit. Doordat je afhankelijk bent van anderen, bepalen anderen al snel wat jij aantrekt. Kan het zo maar zijn, dat ze dingen van je overnemen, terwijl je dat eigenlijk liever zelf doet. Ook kom je misschien anders over met de kleding die je draagt, dan jij jezelf voelt. Of heb je last van vervelende kriebels die makkelijk kunnen worden omgezet in positieve zomerkriebels.

De Kracht van kleding

Ook voor mijn verstandelijk beperkte broer Sander is kleding erg belangrijk. Mijn moeder had dat goed in de gaten en speelde daar handig op in. Mede door deze ervaring én mijn werkervaring in de modebranche besloot ik aan de slag te gaan met De Kracht van kleding. Eerst met het kopen van kleding voor mensen met een beperking, waarbij cliënt, familie en begeleiding gezien werden. Later ontwikkelde ik een methodiek waarmee mensen met elkaar het gesprek kunnen voeren over wat kleding betekent voor iemand. En hoe kleding het verschil kan maken. En… het werkt! In mijn column neem ik je graag mee langs een aantal cliënten die veel hebben gehad aan het dragen van passende kleding. 

Zo is er Sidney. Hij zit in een rolstoel én heeft het altijd warm. Zelfs in een koude winter vindt hij een dikke trui niet fijn. Maar omdat hij niet kan praten, kan hij dat niet zeggen. Doordat zijn moeder en zijn persoonlijk begeleider er samen over spraken, ontdekten ze het samen. Katoenen stoffen zijn voor Sidney het fijnste en in de zomer is het extra belangrijk om goed in de gaten te houden dat hij het niet te warm krijgt in zijn kleding. Een mooie ontdekking die zorgt voor meer comfort. 

Zomerkriebels

Bij Rosa kriebelt het letterlijk als het warmer weer wordt. Dat is niet fijn. Ze draagt daarom shirtjes van koel katoen of van een speciale stof die ademend en sneldrogend is. In de rolstoel en door haar houding krijgt Rosa last van irritatie tussen haar benen en dan zijn leggings of korte fietsbroekjes ideaal. Ook heeft Rosa een erg blanke huid. Ze gaat vanwege te veel prikkels (epilepsie) ook niet graag in de zon. Haar pet met flinke klep biedt bescherming als ze naar buiten gaat. En blote kleding vindt ze niet zo mooi omdat ze tenger is. Wel is ze blij met haar gouden sandalen, die laten haar samen met haar zomerkriebels stralen.               

Over schoenen gesproken: Trudy draagt aangepaste orthopedische schoenen. Monique, haar schoonzus, zorgt ervoor dat deze orthopedische schoenen niet standaard zijn. Ze maakte er samen met de schoenmaker hippe schoenen van. In de zomer zijn deze schoenen natuurlijk erg warm. Gelukkig heeft Monique daar met de schoenmaker een goede oplossing voor: hip gemaakte orthopedische sandalen!

Raymond woonde 32 jaar thuis. Als hij terugkwam van de dagbesteding moesten zijn schoenen en kleding uit en een pyjama aan. Wanneer Raymond een goed humeur had, gingen de broekspijpen van zijn pyjama tot boven zijn knieën omhoog. Ook stroopte hij dan zijn mouwen op. Dan was Raymond helemaal ontspannen. Lange mouwen geven Raymond bescherming. Als hij zich niet prettig voelt, trekt hij zijn mouwen naar beneden, over zijn handen. Daarmee voorkomt hij dat hij in zijn huid bijt. Wanneer de zomer er aan komt, is de overgang van lange mouwen naar korte mouwen soms moeilijk. Stap voor stap moet Raymond hieraan wennen. Ondanks dat hij niet kan praten, kan hij wel heel goed aangeven dat hij zijn shirts met lange mouwen aan wil. Daarom zorgt de moeder van Raymond (Tonny, op de foto links) altijd voor dunne shirts. Want inmiddels woont hij bij Cello. En soms geeft de begeleiding een t-shirt mee naar dagbesteding zodat hij bij warm weer een fris shirt kan aantrekken. Maar alleen als hij het wil. 

Astrid zit sinds 1,5 jaar in een rolstoel. Haar huid is extra kwetsbaar. Daarom draagt ze vaak een zonnehoedje als de zon schijnt. Deze hangt dan standaard aan de rolstoel. Astrid moet wel even geholpen worden bij het opzetten van haar zonnehoed, maar gelukkig herinnert ze iedereen daar goed aan.

Mini-docu

Dankzij De Kracht van kleding bespreken cliënt, familie en begeleiding belangrijke uitdagingen met elkaar, weet iedereen waarom kleding zo belangrijk is én gaan mensen stralen. Wil je meer ontdekken over De Kracht van kleding? Kijk dan onderstaande mini-documentaire of kijk op www.dresscase.nl

Bekijk de video

Zomerkriebels

Deze maand staat het thema 'zomerkriebels' centraal bij het Kennisplein Gehandicaptensector. Om deze maand in te leiden vroegen we Mayke Bremmers van Dress Case, om een column te schrijven. Ze heeft De Kracht van kleding ontwikkeld, een aanpak waarbij je vanuit verschillende invalshoeken en met een open vizier kijkt naar de rol van kleding bij mensen met een beperking.

Deel deze pagina via: