Naar hoofdinhoud Naar footer

Zorgtechnologie welkom in krappe arbeidsmarkt

Gepubliceerd op: 18-10-2022

Technologie combineren met zorg is niet meer de toekomst, maar aan de orde van de dag. Er is steeds meer technologie die de zorg voor bewoners verbetert en medewerkers ontlast. Dit is met de huidige krappe arbeidsmarkt een welkome aanvulling.

Tijdens Zorgtech ’22 maakten bezoekers kennis met allerlei technologische snufjes voor de zorg. Ook medewerkers van zorgorganisatie Elver werden ondergedompeld in zorgtechnologie. Robot Pepper gaf ze een warm welkom.

Domotica

Zo was er een workshop over een nieuw systeem voor zorgdomotica. Met dit systeem krijgen bewoners meer eigen regie en een beter gevoel van veiligheid, zowel overdag als  ’s nachts. Per bewoner wordt samen met de begeleider, verwant en orthopedagoog bekeken wat de zorgvraag is en welke technologie daar het beste bij past.

Daarnaast biedt het systeem medewerkers ook ondersteuning. Zo kun je bijvoorbeeld met hulp van een sensor inschatten of op bepaalde momenten extra ondersteuning wel of niet wenselijk is.

Slimme Incontinentie

Ook werden deelnemers enthousiast gemaakt voor Slimme Incontinentie, een hulpmiddel dat zorgmedewerkers echt ontlast in hun dagelijkse werk. Want hoe vaak komt het niet voor dat je of te vroeg bent tijdens het verschonen of juist te laat. Een clip is bevestigd op het incontinentiemateriaal en gekoppeld met een app. Zo kun je goed in de gaten houden wanneer verschoond moet worden.

De Slimme Incontinentie levert de bewoner meer comfort op en ontlast de begeleiders in de dagelijkse zorg. Het verschonen en beddengoed verwisselen vraagt minder werk en dat levert meer tijd op voor goede zorg.

Lekker Slapen

Tijdens de workshop Lekker Slapen hoorden de deelnemers wat het belang van een goede nachtrust is en welk effect dat op mensen heeft. Maar ook wat slaaphygiëne is en hoe je die verbetert. De MotionWatch of de Emfit en camera verzamelt ’s nachts informatie over iemands slaapgedrag. Deze informatie wordt geanalyseerd en omgezet in bruikbare tips en handvatten om de slaap te verbeteren. Er zijn inmiddels al goede resultaten behaald met dit technologisch hulpmiddel. Bekijk Lekker Slapen op dit kennisplein.

Virtual Reality

Natuurlijk konden de aanwezigen ook kennis maken met VR, oftewel Virtual Reality. Dit kun je als krachtig hulpmiddel inzetten bij bewoners met stress, angst, somberheid en pijn. Bijvoorbeeld de VRelax, een wetenschappelijk gevalideerde Virtual Reality app, speciaal voor mensen met spanningsklachten. De app neemt je mee naar prachtige en levensechte natuurwerelden, waardoor prikkels langzaam naar de achtergrond verdwijnen en gebruikers makkelijker kunnen ontspannen.

Elver en de Innovatie-impuls

Met Lekker Slapen heeft Elver deelgenomen aan de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg, een samenwerkingsverband geïnitieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Elver vindt het belangrijk om te blijven innoveren. Naast dat het bijdraagt aan een gelukkig bestaan van bewoners en deelnemers maakt het ook het werk voor medewerkers leuker en gemakkelijker. 

Bron

Bron: Elver

Deel deze pagina via: