Naar hoofdinhoud Naar footer

Biedt jouw zorgorganisatie ruimte voor een Transcafé LVB?

Als je transgender bent kan het zijn dat je je niet prettig voelt in je eigen lijf. Je voelt je bijvoorbeeld vrouw terwijl je een mannenlijf hebt. Of je voelt je man terwijl je een vrouwenlijf hebt. Of je voelt je zowel man als vrouw. Of juist geen van beide. Ook mensen met een licht verstandelijke beperking hebben soms transgender gevoelens. Het kan fijn zijn om andere transgender mensen te ontmoeten. Daarom bestaat de ontmoetingsgroep Transcafé LVB.

Transcafé LVB is een ontmoetingsgroep voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die transgendergevoelens hebben. De cafés worden georganiseerd door Transvisie, een belangenorganisatie die zich inzet voor transgenderpersonen.

Gelijkgestemden ontmoeten

Transcafé LVB biedt transgendermensen de mogelijkheid om gelijkgestemden te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en informatie op te doen. Deelnemers leren elkaar kennen en sommigen worden vrienden. De bijeenkomsten zijn gratis en zo nodig worden reiskosten vergoed. Naast transgendermensen met een LVB zijn hun begeleider, ouder of een vriend(in) altijd welkom.

Bijeenkomsten door het hele land

De bijeenkomsten vinden plaats bij zorginstellingen door het hele land. Ze worden begeleid door een vast team van Transvisie vrijwilligers en ervaringsdeskundigen. Meestal zijn de vrijwilligers zelf ook transgenderpersoon of non-binair. Dit jaar vinden er nog bijeenkomsten plaats bij zorgorganisaties Cello en ASVZ. In 2024 is er weer ruimte voor nieuwe bijeenkomsten bij zorgorganisaties.

Bekijk de ervaringen met Transcafé LVB

Transcafé LVB bij jou in de buurt

Iedere bijeenkomst wordt georganiseerd samen met een andere zorgorganisatie in Nederland. Zodat Transcafé LVB voor iedereen een keer dichtbij is. Wil je dat Transcafé LVB dicht bij jou in de buurt georganiseerd wordt? Geef dan de naam van je zorgorganisatie aan ons door via Transcafe-LVB@transvisie.nl, dan kijken wij of dat mogelijk is. Of kijk op Transcafé LVB voor meer informatie.

Meer weten over transgender gevoelens bij mensen met een LVB?

  • Op de website van Transvisie vind je meer informatie en persoonlijke verhalen van transgendermensen zelf en van hun naasten.
  • De toegankelijke gids ‘Transgender’ is een hulpmiddel voor begeleiders om samen met de cliënt te praten over hoe het is om transgender te zijn en wat een transgender persoon kan meemaken.
  • De website Trans Toegankelijk is een platform voor begeleiders die transgendermensen met een LVB ondersteunen. Je vindt er informatie, tools en tips.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen