Naar hoofdinhoud Naar footer

Blog: Wie beslist?

Wat is bemoeizorg? Roept-u-maar! Zo begon de workshop over bemoeipraat, die Mireille de Beer samen met 2 super enthousiaste dames van Odion gaf op het congres 'Wie beslist?' van Raad op Maat. In deze blog van Mireille lees je hoe de workshop verliep.

Het idee voor de workshop ontstond tijdens een onderzoek naar bemoeizorg. Daar waren Gerdien en Jolene van Odion en ik bij betrokken. Bemoeizorg is: ongevraagd advies geven aan een cliënt, terwijl die cliënt het daar niet mee eens is. In de workshop wilden we deelnemers laten kennismaken met bemoeipraat. Zodat ze beter kunnen opkomen voor zichzelf.

Samen beslissen

Over heel veel dingen in je leven kan je zelf beslissen. Soms is het fijn als iemand je helpt om een goede keuze te maken. En soms is het beter als iemand anders die keuze voor jou maakt. Maar dan moet die keuze wel met jou besproken worden. 

Voorbeelden van bemoeizorg

We begonnen de workshop met ‘roept-u-maar’! Zo konden mensen zelf benoemen wat ze onder bemoeizorg en bemoeipraat verstaan. Dat maakte veel los. Mensen deelden hun verhaal en kwamen met eigen voorbeelden. Een vrouw vertelde dat ze iedere avond om 22.30 uur naar bed moest. Dat wilde ze niet omdat ze dan nog TV wilde kijken. Ze durfde dat niet te bespreken met haar begeleiders. Twee mensen uit de groep hebben dit gespeeld. We hebben met elkaar bedacht hoe ze dat wel zou kunnen bespreken. Ze heeft zich voorgenomen om dat te gaan doen.

Rollenspellen: hoe moet het niet? 

We hebben allerlei situaties uitgespeeld in een rollenspel. Zelf speelde ik bijvoorbeeld een cliënt die veel aan het gamen is. Gerdien speelde de begeleider die zich daarmee bemoeit. Ze liet zien hoe het niet moet en hoe het beter kan. Zo hebben we een aantal voorbeelden nagespeeld die mensen zelf hadden aangedragen. Mensen konden zelf meedoen en ervaren wat werkt en wat niet. Tussendoor hebben we het spel steeds even stilgelegd zodat mensen konden reageren.

Boekje over bemoeipraat

Vervolgens hebben we in groepjes vragen uit het boekje van bemoeipraat besproken. De deelnemers konden daarin hun eigen voorbeelden schrijven en delen met elkaar. Het boekje is bedoeld als ondersteuning bij het gesprek tussen begeleider en cliënt. Tot slot hebben we kaarten uitgedeeld waarop mensen kunnen schrijven wat ze met hun begeleider willen bespreken.

Samenwerking voortzetten

We kregen erg veel energie van de workshop en ook van de samenwerking met de organisatoren Loes den Dulk en Monique Bosman van Raad op Maat. Dit is een organisatie voor en met iedereen die betrokken is bij zeggenschap en rechten van mensen met een beperking. Ook de samenwerking met Gerdien en Jolene van Odion verliep prettig en gelijkwaardig. Heel waardevol en vertrouwd. We willen de samenwerking een vervolg geven. Ik kijk er nu al naar uit!

Lees meer verhalen van Mireille de Beer

Deel deze pagina via: