Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Blog Mireille de Beer: 'Mijn ervaring met inclusie'

Iedereen weet hoe het hoort. Je moet mensen respecteren en je mag niemand uitsluiten op grond van zijn of haar beperking. Je hebt respect voor elkaar en je probeert je te verplaatsen in de ander. Je houdt rekening met anderen en helpt elkaar. We leven nu eenmaal in een gevarieerde samenleving met allemaal verschillende achtergronden. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

In deze blog deelt ervaringsdeskundige Mireille de Beer een paar van haar belevenissen.

Tanken

Een paar jaar geleden moest ik voor mijn werk naar Den Bosch. Het was heerlijk weer, dus ik dacht: ik neem de brommer. Onderweg merkte ik dat ik moest tanken. Ik reed het benzinestation binnen en zocht naar die ene pomp voor brommers. Maar ik zag hem niet.

Ik ging naar binnen en vroeg een van de medewerkers of ze me kon helpen. Ze reageerde heel onvriendelijk. Op een vervelende toon gaf ze me een uitleg waar ik niets van snapte. Ik vroeg of ze het opnieuw wilde uitleggen maar ik snapte het nog steeds niet. Ze begon te schreeuwen. Alle klanten keken intussen naar ons. Toen zei ze: ‘ik heb geen tijd voor gevallen zoals jij!’ Ik blokkeerde totaal en voelde me opeens heel klein. Ik ben weggelopen, boos en gekwetst, en dacht: hier kom ik nooit meer terug.

De ING bank

Ik wilde geld overmaken naar een Indonesische bank. Ik ging naar de ING om te vragen hoe ik dat aan moest pakken. Het was gelukkig niet druk zodat ik rustig mijn vraag kon stellen. Want in een volle rij met mensen vind ik dat niet fijn.

Ik werd geholpen door een vriendelijke medewerkster. In het begin was het mij niet duidelijk en heb ik haar gevraagd om het wat rustiger uit te leggen. Ik heb haar verteld dat ik een
lichte beperking heb waardoor ik informatie langzamer verwerk. Ze was even stil en zei toen dat ze daar eigenlijk nooit zo over nadacht. Dat je natuurlijk aan de buitenkant niet altijd kun zien of mensen een beperking hebben. En dat ze dat nu in ieder geval geleerd had.

Ik voelde me ook vrij om erover te praten omdat het niet druk was. Ik schaam me niet voor  mijn beperking, maar ik heb natuurlijk wel mijn grenzen. Het is altijd afwachten hoe mensen reageren op je verhaal, maar deze medewerkster was gelukkig begripvol.

NS

Een paar maanden geleden was ik mijn ov-jaarkaart kwijt. Ik moest dus een nieuwe aanvragen. Een heel gedoe. Je belt een nummer en krijgt een bandje met een heel verhaal en een keuzemenu. Na een kwartier wachten had ik eindelijk iemand aan de lijn.

De medewerkster was zeer slecht te verstaan. Ze praatte snel en vroeg allerlei dingen waar ik niets begreep. We kwamen er samen niet uit. Toen ben ik naar de NS-balie in Tilburg gegaan. Daar heb ik opnieuw mijn verhaal verteld. Ik heb uitgelegd dat het voor mij erg ingewikkeld is door mijn beperking.

De baliemedewerkster heeft voor mij het call center gebeld en alles geregeld. Intussen hielp ze ook nog de andere klanten. Het duurde alles bij elkaar zeker wel een uur. Ik heb haar bedankt voor haar hulp. Een paar dagen later heb ik haar nog een flesje wijn gebracht. Ze was erg verrast. Sindsdien ga ik naar haar toe als ik een vraag heb over mijn ov-jaarkaart.

Een paar tips

Vaak gaat het goed, soms ook niet. Het is heel kwetsend om behandeld te worden alsof je minder waard bent. Hoe we dat kunnen voorkomen? In de eerste plaats door open te zijn over je beperking. Vooral als dat niet aan de buitenkant te zien is, zoals bij mij.

Het opent mensen de ogen, waardoor ze meer begrip krijgen voor je situatie. En voor alle baliemedewerkers, pompbediendes en andere mensen in een dienstverlenende functie:

  • Probeer je verplaatsen in de klant
  • Toon respect, ook voor klanten die niet meteen snappen wat je bedoelt
  • Controleer of de klant de informatie begrijpt
  • Pas je taal aan als je merkt dat iemand je niet begrijpt
  • Praat niet te snel
  • Blijf positief, ook als je iets al een paar keer hebt uitgelegd (als mensen iets niet begrijpen doen ze dat niet voor hun lol!)

Mireille de Beer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.