Naar hoofdinhoud Naar footer

Column: Beweging maken doe je samen!

Het is januari. Tijd om vooruit te blikken naar het nieuwe jaar. Hilair Balsters, Coördinator Kennisplein Gehandicaptensector, schreef een column over positiviteit, samenwerking en wat jullie dit jaar van het Kennisplein kunnen verwachten. 

Feestje

Wanneer ik op een feestje ben, komt de vraag wel voorbij wat ik voor werk doe. Ik vertel dan dat ik voor het Kennisplein Gehandicaptensector werk en dat wij daar kennis over en ook van mensen met een beperking verzamelen, wegen en in aan aansprekende vorm weer delen.

Een voorbeeld: recent hebben we op het Kennisplein de kennis over seksualiteit weer eens kritisch onder de loep genomen. Met de VGN en met experts in het werkveld is verzameld wat er zoal is; actuele kennis is geordend en er is gekeken naar de meest aansprekende vorm van die kennis.

Zo is voor geïnteresseerden een mooi pakket aan kennis beschikbaar. Zo op te halen. En tot stand gekomen omdat mensen het deelden. Ik zeg win-win!

Expert

Het mooie van kennis is dat we er allemaal in ruime mate over beschikken. Vaak zonder dat te beseffen. Op zo’n hierboven genoemd feestje sprak ik laatst een begeleider uit onze sector. Iemand met jarenlange ervaring in het ondersteunen van mensen met een licht verstandelijke beperking. Iemand die de laatste tijd veel te maken had  met vragen over ouder worden en wat dat voor een cliënt betekent. Zij kende het Kennisplein een beetje, maar vertelde ook dat ze daar eigenlijk meer gebruik van zou willen maken. En ik vertelde weer hoe rijk haar ervaring was…. In die zin was zij een echte expert. Hoe en waar deelt zij haar kennis?

Vakmanschap

In mijn droom is het kennisdelen een vanzelfsprekend onderdeel van wat we steeds vaker ‘vakmanschap’ noemen. Wie over kennis beschikt deelt die ook. Werkgevers vragen dat, mensen stimuleren elkaar daarin en het Kennisplein ondersteunt dit. Als kennisdelen vanzelfsprekend is, worden mensen met een beperking daar beter van.  Zij profiteren wanneer hun ondersteuners beschikken over beproefde kennis, uit praktijk en wetenschap. Zij profiteren wanneer ervaringskennis breed beschikbaar is en we kunnen leren van wat leeft onder mensen met een beperking. Zij profiteren wanneer de ondersteuners als een tweede natuur en waar maar mogelijk kennis delen.

Kennis delen is het nieuwe vermenigvuldigen

Een prachtig spreekwoord. Een zeer kloppend aan het eind van deze column. Mijn idee: kennis delen is in ieders belang, maar bovenal voor mensen met een beperking.

Goede beschikbaarheid van kennis: daar gaan en staan wij voor. Maar daarvoor hebben we jou nodig: want delen is vermenigvuldigen. 

Komende maanden gaan we op het Kennisplein weer met tal van thema’s aan de slag. En we bereiden een panel voor waar je lid van kunt worden om samen met het Kennisplein de gehandicaptensector te verbeteren. Waar je je stem kunt laten horen zodat kennis optimaal uitgewisseld kan worden in de gehandicaptensector. En waar we horen welke thema’s er voor jou toe doen… en we jouw wensen horen ten aanzien van onze website en socials.

Zo worden ook wij meer interactief en kunnen we nóg beter samen kennis met jullie uitwisselen. Houd ons in de gaten.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen