Naar hoofdinhoud Naar footer

Documentaire ‘Ik hoor hier niet thuis’: integratie van mensen met een (L)VB

Peter Schuster woont in een instelling voor verstandelijk gehandicapten in Purmerend. Regelmatig ontploft er iets in zijn hoofd waardoor hij alle controle verliest. Met drummen en pianospelen weet hij zijn gedragsproblemen te beteugelen en indruk te maken op meisjes buiten de instelling. Peter droomt van een geliefde uit de gewone maatschappij. “Ik hoor in een gewoon huis, met een vriendin erbij en kinderen.”

Door elkaar wonen

De bewoners van de instelling wonen in paviljoens op een groot terrein met veel groen en hebben er hun eigen bezigheden. Nieuw beleid heeft integratie als credo. Er komen nieuwe woningen op het terrein, zodat verstandelijk gehandicapte mensen en ‘normale mensen’ door elkaar komen te wonen. Dit beleid lijkt de kansen voor Peter op een leven in de gewone maatschappij te vergroten.

Documentaire over Peter

In de documentaire 'Ik hoor hier niet thuis' volgt Mercedes Stalenhoef Peter tijdens het zeven jaar durende bouwproces. Peter is in eerste instantie blij met de ontwikkelingen, maar langzaam maar zeker ontstaat er bij hem en bij zijn groepsgenoten onzekerheid, angst en stress. “Weet je wat ik eng vind? Die mensen die je helemaal niet kent.” Wanneer de verhuizing achter de rug is blijkt de verkoop van huizen voor ‘gewone mensen’ niet van de grond gekomen. De economische crisis zal hieraan debet zijn maar ook rijst de vraag of ‘gewone mensen’ het geïntegreerd wonen wel willen omarmen. Peters dromen lijken verder weg dan ooit.

Bekijk de documentaire op de website van 2Doc.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen