Naar hoofdinhoud Naar footer

Een roeping is ongehoord ouderwets

Gepubliceerd op: 22-09-2022

Dat jij in de gehandicaptenzorg werkt, dat lijk me zo zwaar, het is echt jouw roeping om daar te werken. Deze zin hoor ik regelmatig. Wat een ouderwetse opvatting. Alsof een loopbaan in de zorg vanzelf op je pad komt omdat het zo moet zijn. Onzin. Ik heb het mooie vak dat ik uitoefen zelf ontdekt. Niemand heeft mij daartoe aangezet.

Het zou wat zijn: dat er alleen mensen toetreden tot de zorg die zich geroepen voelen. Een sector waarin alleen het stereotype werkt… Dat levert volgens mij niet de gewenste kwaliteit van zorg op. Juist degenen die wat langer nadenken op de drempel van de branche zijn de mensen die nodig zijn. Zij hebben goed nagedacht over hun beslissing, nemen niet alles klakkeloos aan en kunnen nog dwars denken. Af en toe eens een kritische vraag of een andere kijk, dát werkt verfrissend. Zelf kom ik uit een ‘zorgnest’, met ouders die beide actief zijn in de zorg. Maar mijn keuze was niet het gevolg van een roeping of dit ‘zorgnest’. Nee, ik heb me eerst goed georiënteerd.

Uiteindelijk liet ik mij overtuigen door collega’s, door stages te lopen, door goed na te denken over wat dit werk voor mij privé betekent en door mijn kansen op een interessante loopbaan af te wegen. Omdat ik weloverwogen aan de slag ging, kon het niet tegenvallen. Natuurlijk deed ik wel ontdekkingen en stootte m’n neus wel eens, maar echt grote verrassingen bleven uit. Geen moment kreeg ik het idee dat ik misschien wel een slechte beslissing had genomen. Dus werd ik geen uitstromer, maar een blijver! Het werk wordt steeds leuker en interessanter.  

Inmiddels ben ik zelfs ambassadeur van de gehandicaptenzorg en draag bij aan de promotie van het vak. Niet door mensen te overtuigen dat ‘het een roeping is’, maar door ze te helpen een goede beslissing te nemen. Ik voelde me niet geroepen, maar ik ben wel bereikbaar. 

Cato Habets

Kwaliteitsverpleegkundige in de gehandicaptenzorg 

Ik ben Cato Habets, bij zorgaanbieder Middin werkzaam als kwaliteitsverpleegkundige in de regio Rotterdam Rijnmond. Sinds dit jaar zet ik mij na het volgen van de leergang ook in als ambassadeur in de gehandicaptenzorg. Dit is mijn eerste blog voor het Kennisplein gehandicaptensector. 

Deel deze pagina via: