Naar hoofdinhoud Naar footer

Cato Habets

Kwaliteitsverpleegkundige

Waarom ben je ambassadeur in de gehandicaptensector?

Ik ben ambassadeur geworden omdat de verpleegkundigen die werkzaam zijn in deze sector meer podium verdienen. Verpleegkundigen zijn hard nodig, cliënten worden steeds ouder en hebben meer intensieve zorg nodig. Ik wil onder andere de verpleegkundigen in opleiding laten zien dat dit een prachtige sector is om in te werken.

Wat is jouw mooiste ervaring met een cliënt?

Het is een herinnering aan een dame die mij altijd bij blijft. Als ik aan haar vroeg wat is mijn naam, zei ze: Cato! Maar op elk ander moment dat ze me zag zei ze: Tante Teun, blij dat ik je zie! Ik heb haar hier nooit op aangesproken want in haar beleving was ik Cato én Tante Teun! En dat is waar het om gaat, dat iedereen kan en mag zijn wie hij/zij/hen is.

Wat zou je doen met 10 miljoen voor de gehandicaptensector?

Ik zou onder andere inzetten op meer plezier voor deze sector. Ik zie om mij heen dat collega’s druk zijn tijdens hun dienst, maar tussendoor elk moment aangrijpen om iets leuks te doen met de cliënten. Hoe fijn zou het zijn als we meer tijd hebben voor en met hen?!

Welke kennis moet volgens jou meer gedeeld worden in de sector?

De kennis van verpleegkundigen en begeleiders meer laten samenkomen. Beide hebben een opleiding gevolgd en zijn deskundig, we kunnen advies aan elkaar vragen over bepaalde vraagstukken waardoor de kwaliteit van zorg kan stijgen voor de bewoners. Daarnaast meer inzetten op betere kennis over de gehandicaptenzorg binnen de opleiding tot (HBO-)verpleegkunde.

Wat is je levensmotto of favoriete quote?

"Wees de verandering die je wilt zien in de wereld" — Mohandas (Mahatma) Gandhi