Naar hoofdinhoud Naar footer

Epilepsie, verstandelijke beperking en dagbesteding

Gepubliceerd op: 27-03-2019

Laatst bijgewerkt op: 26-06-2023

Dagbesteding is ook voor mensen met epilepsie en een verstandelijke beperking een manier om op een zinvolle manier bezig te zijn. In de praktijk blijkt dat dagbesteding voor deze groep mensen nogal eens onder druk staat.

Dagbesteding zeer waardevol

Er bestaat de angst dat teveel doen, bijvoorbeeld beweegactiviteiten of prikkelingen door snoezelactiviteiten, de kans op aanvallen vergroot. Ook bestaat er de angst dat activiteitenbegeleiders niet de juiste kennis hebben om goed te reageren. Soms is niet bekend hoe er op de dagbestedingslocatie een veilige plek om te rusten kan worden gemaakt.

Dagbesteding is juist voor mensen met epilepsie een manier om de kans op aanvallen te verkleinen. Niets doen en in slaap vallen kan ook zorgen voor een aanval.

Inzet van hulpmiddelen

Er bestaan veel hulpmiddelen die de kans op verwondingen bij een aanval verkleinen. Denk aan een schommel waarin iemand veilig vastgezet kan worden of een zacht werkblad voor iemand met aanvallen waarbij zijn hoofd op de tafel valt.

Afwisselend programma

Een dagprogramma voor mensen met een verstandelijke beperking en epilepsie moet afwisselend zijn. Het programma moet bestaan uit verschillende activiteiten die passen bij hun mogelijkheden en die ze leuk vinden. Denk bijvoorbeeld aan beweeg- en muziekactiviteiten.

Scholen van medewerkers dagbesteding

Kempenhaege wil dagbesteding medewerkers, die ook activiteitenbegeleiders genoemd worden, les geven over epilepsie. Daarnaast willen ze ook ervaringen delen. Hiermee wil Kempenhaeghe laten zien dat goede dagbesteding ook voor deze groep mensen leidt tot meer kwaliteit van bestaan.

Meer lezen:

Deel deze pagina via: