Naar hoofdinhoud Naar footer

Filmportretten van cliënten

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) maakte filmportretten van cliënten in de gehandicaptenzorg die extramurale begeleiding krijgen. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken in je communicatie met gemeenten.

YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail

Niet-aangeboren hersenletsel

​Merith is een cliënte met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Zo op het eerste gezicht lijkt er niet zoveel aan de hand. Als je Merith vraagt naar haar beperkingen, antwoordt zij dat zij alleen wat moeilijk loopt.

In deze korte film wordt echter duidelijk dat een agenda voor Merith noodzakelijk is om goed te kunnen functioneren. Het structureert haar leven en is haar geheugen. Met dit papieren geheugen compenseert ze een deel van wat haar hoofd niet meer kan.

Voor het ongeluk was Merith een actieve vrouw met een coördinerende functie in het ziekenhuis. Na haar ongeluk en een lang revalidatieproces, heeft zij zelf ondersteuning nodig om haar leven te kunnen leiden. Omgaan met dit 'nieuwe leven' is zowel voor Merith als haar omgeving een grote uitdaging. Zie de video van Merith onder gerelateerde media. 

Doofblindheid

Een portret van de doofblinde Erica: ze woont samen met haar man Henry in Vught. Haar kinderen zijn uit huis en wonen niet in de buurt. Zie de video van Erica onder gerelateerde media. 

Licht verstandelijke beperking (LVB) en PDD-NOS

Een stoere jongen die stage loopt, trots is op zijn scooter en zelfs zijn autorijbewijs heeft gehaald. Jordy (18) is een gewone tiener. Maar wel één die al een heel leven achter de rug heeft, vanwege zijn zware jeugd, licht verstandelijke beperking, PDD-NOS en gedragsproblemen. Zie de video van Jordy onder gerelateerde media. 

Senna is 11 jaar en houdt van gezelligheid. Ze is sociaal, open en nieuwsgierig en dol op uitstapjes. Dat is meteen haar valkuil. Door haar licht verstandelijke beperking en vorm van autisme, PDD-NOS, heeft ze moeite met het verwerken van prikkels en informatie. Dat kan haar onrustig en gefrustreerd maken. Zie de video van Senna onder gerelateerde media.

Autisme

Een poppetje om te zien. Een vredig, kwetsbaar kindje, maar met een duidelijke eigen wil. Esila (3) speelt graag met haar speelgoed en verkeert vaak in haar eigen wereld. Contact maken vindt ze moeilijk: ze heeft autisme en een ontwikkelingsachterstand. Zie de video van Esila onder gerelateerde media.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen