Naar hoofdinhoud Naar footer

Interview met Evelien van Wingerden

Gepubliceerd op: 12-11-2020

Hoe kunnen we de sociale relaties van mensen met een (visuele én) verstandelijke beperkingen verbeteren met behulp van ICT? In dit interview vertelt Evelien van Wingerden waarom zij zich inzet voor het bevorderen van sociale relaties met behulp van technologie.

1.    Waarom doe je mee aan dit project?

Binnen het project kan ik als wetenschapper iets betekenen voor een bijzondere groep mensen: personen met een matige of lichte verstandelijke beperking. Dit doe ik door middel van e-learning gericht op hun begeleiders, ouders en vrijwilligers. De focus van de app ligt op het vormen van veilige relaties. Wat heeft iemand nodig om zich veilig te voelen, en hoe zit dat bij mensen met een verstandelijke beperking? Het leuke aan dit onderzoek is dat het de wetenschap en de praktijk verbindt. Ik kan wetenschappelijke kennis overbrengen aan ouders en begeleiders, maar tegelijk leer ik veel van hen, door in gesprek te gaan over hun ervaringen in de dagelijkse praktijk.

2.    Wat ga je doen om je doel te bereiken?

Tijdens de ontwikkeling van de HiSense App MVB+LVB zijn verschillende momenten ingebouwd waarop ik feedback vroeg aan de mensen die de App zouden gaan gebruiken. Wat willen zij graag weten? Wat verwachten zij van de App? Ook toen we in het voorjaar een onderzoek deden naar de effectiviteit, hebben we gevraagd naar de verwachtingen en de ervaringen van de deelnemers aan het onderzoek. Deze feedback is weer gebruikt voor verdere aanpassingen aan de HiSense App.

3.    Wanneer ben je tevreden?

Ten eerste hoop ik natuurlijk wetenschappelijk aan te tonen dat de HiSense App MVB+LVB een positieve invloed heeft op de sensitiviteit van begeleiders van personen met een verstandelijke beperking. Daarnaast hoop ik vooral dat begeleiders en ouders de App een leuke manier vinden om hun kennis te verbreden of op te frissen, en dat de HiSense App in de toekomst veel gebruikt zal worden. De eerste reacties zijn in ieder geval positief!

4.    Welke tip heb je voor zorgprofessionals?

Het blijft belangrijk om stil te staan bij het effect van jouw handelen op de cliënt. Bedenk ook dat de behoefte van een cliënt zich kan ontwikkelen in de tijd. Blijf daarom investeren in veilige relaties. Iemand die zich veilig voelt, zal minder stress ervaren en daardoor kan diegene meer van zichzelf laten zien!

Meer informatie over het netwerk en sociale relaties en ICT

Deel deze pagina via: