Naar hoofdinhoud Naar footer

Interview Jenneken Naaldenberg

Jenneken Naaldenberg is projectleider van het Gewoon Bijzonder project Ondersteunen gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking. In dit interview stellen we haar een aantal vragen over haar persoonlijke ambities. Ook vragen we haar naar de ervaringen met de Kenniscirkel.

Jenneken Naaldenberg is projectleider van het Gewoon Bijzonder project Ondersteunen gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking. In dit interview stellen we haar een aantal vragen over haar persoonlijke ambities. Ook vragen we haar naar de ervaringen met de Kenniscirkel.

Wat doe je binnen het project ‘De Krachten Gebundeld!’?

Ik ben de dagelijkse begeleider van het project dat in Nijmegen loopt. Hierin kijken onderzoeker Kristel Vlot-van Anrooij en twee co-onderzoekers Henk Jansen en Anneke van der Cruijssen naar hoe de omgeving mensen met een verstandelijke beperking kan helpen om gezonder te leven.

Wat zijn je bevindingen tot nu toe?

Voor de eerste studie zijn we inmiddels in de afrondende fase aangekomen. In deze concept mapping studie hebben experts op het vlak van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en experts op het vlak van gezondheidsbevorderende omgevingen in het algemeen samen meegedaan aan een brainstorm en sorteer opdracht. Hieruit zijn 13 thema’s naar voren gekomen. Nu zijn Kristel en de co-onderzoekers druk aan het werk om deze thema’s een makkelijke naam te geven zodat mensen met VB in de volgende studie hiermee aan de slag kunnen.

Wat geeft energie binnen het project?

Ik vind het erg leuk als we als onderzoekers door onze co-onderzoekers aan het werk worden gezet. In dit project wilden we het met mensen met een verstandelijke beperking gaan hebben over een gezonde omgeving. Toen werden we door onze co-onderzoekers teruggefloten. Hoe kan je het nou gaan hebben over een gezonde omgeving als je nog niet weet wat er allemaal bij een gezonde omgeving hoort? Dat is het zelfde als het over een veilige auto hebben terwijl je nog niet weet wat een auto veilig kan maken! Terwijl wij als onderzoekers dachten dat we juist aan mensen met een verstandelijke beperking moesten gaan vragen wat een gezonde omgeving is, kregen we eerst huiswerk te doen.

Wat heb je nog nodig?

Het zou fijn zijn als het makkelijker zou zijn om co-onderzoekers een contract te geven als medewerker. We lopen nu tegen enorm veel regels aan waardoor dit iedere keer weer lastig is. En het is ook voor iedere co-onderzoeker anders. Dit kost veel tijd maar we vinden het toch belangrijk dat onze co-onderzoekers volwaardige medewerkers zijn. Met een contract en een jaargesprek.

Wat ga je doen om je doel te bereiken?

Veel samenwerken! Als onderzoekers werken we samen met onderzoekers uit Groningen en Rotterdam. En binnen het project als geheel werken we samen met veel verschillende zorgorganisaties. Dat maakt dit project enorm complex maar daardoor zijn er ook enorm veel verschillende goede ideeën waar we mee verder komen. Goed samenwerken is dus essentieel.

Wanneer ben je tevreden?

Vaak zeg je na een project ‘we hebben een goede eerste stap gezet’ . Met dit project heb ik er vertrouwen in dat we heel wat meer stappen gaan zetten.

Welke tip heb je voor zorgprofessionals?

Als we het hebben over een gezonde leefstijl dan gaan we al snel vertellen wat er allemaal gezond is en hoe het beter kan. Het is daarom heel verfrissend om te beginnen met luisteren naar wat mensen met een verstandelijke beperking eigenlijk belangrijk vinden en welke mogelijkheden zij zien. De methode dromen, ontdekken en doen (ook te vinden op het kennisplein) helpt hierbij. Met de #ikbenff kan je meteen mee doen!

Meer informatie

  • Factsheet 1: Aanpak onderzoek De Krachten Gebundeld!
  • Factsheet 2: Informatie verzamelen en samenwerking met co-onderzoekers
  • Factsheet 3: Kijkje in de keuken van het project Gezonde leefomgeving
  • Factsheet 4: Eerste uitkomsten van het project Gezonde leefomgeving
  • Factsheet 5: Vier woon- en dagbesteding locaties aan de slag met vragenlijst en cursus
  • Factsheet 7: Overzicht van resultaten
  • Informatie ZonMw
  • Special Gewoon Bijzonder
  • Eigen Facebook pagina

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen