Naar hoofdinhoud Naar footer

Ondersteunen gezonde leefstijl: De Krachten Gebundeld!

Gepubliceerd op: 19-04-2022

Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023

Onderzoeksnetwerk 'Ondersteunen gezonde leefstijl: De Krachten Gebundeld' zocht uit hoe je voor mensen met een verstandelijke beperking een omgeving creëert die hen ondersteunt en stimuleert om gezond te leven. Ze ontwikkelden een scan en leertraject voor een gezonde leefomgeving.

Wat onderzocht het netwerk en waarom?

Welke impact heeft gezonde leefstijl op het leven van mensen met een verstandelijke beperking? En welke mogelijkheden hebben we om dit positief te beïnvloeden? Het netwerk 'Ondersteunen van een gezonde leefstijl' werkte samen met verschillende wetenschappers, mensen met een verstandelijke beperking, hun vertegenwoordigers, 19 zorgorganisaties en MBO, HBO en WO onderwijs. 

Via dit project wilden de onderzoekers mensen met een verstandelijke beperking laten profiteren van een gezonde leefstijl. Het ging daarbij om winst voor de gezondheid, gedrag en participatie. Via dit netwerk werd ervaringskennis en wetenschappelijke kennis met elkaar verbonden.

Producten: De Krachten Gebundeld voor een gezonde leefstijl!

Iedereen heeft recht op een gezonde leefstijl, ook mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking. Annelies Overwijk deed onderzoek naar wat begeleiders nodig hebben om gezond leven te ondersteunen. De producten zijn te vinden op de website van  De Krachten Gebundeld, waaronder: 

  • het leertraject
  • de omgevingsscan 

Wil je direct aan de slag of meer informatie over het leertraject en de omgevingsscan? Bekijk het eindproduct: Scan en leertraject gezonde leefomgeving. 

In de brochure lees je alles over het onderzoek en welke producten het heeft opgeleverd. 

Hoe verliep het onderzoek?

Het project startte op 1 januari 2017 en het duurde 5 jaar. De wetenschappers ontwikkelden in co-creatie een leertraject voor professionele begeleiders en een omgevingsscan voor de omgeving van mensen met een verstandelijke beperking.  

De projectleden

Projectleiders:
Aly Waninge
Jenneken Naaldenberg

Projectleden:
Annette van der Putten
Thessa Hilgenkamp
Cees van der Schans
Geraline Leusink 
Koos van de Velden

Promovendi:
Annelies Overwijk
Kristel Vlot-van Anrooij

Co-onderzoekers:
Henk Jansen
Anneke van der Cruijsen

Communicatie:
Annelies Overwijk

Meer informatie:

Downloads