Naar hoofdinhoud

Ondersteunen gezonde leefstijl: De Krachten Gebundeld!

Onderzoeksnetwerk 'Ondersteunen gezonde leefstijl: De Krachten Gebundeld' zocht uit hoe je voor mensen met een verstandelijke beperking een omgeving creërt die hen ondersteunt en stimuleert om gezond te leven.  Ze ontwikkelden een scan en leertraject voor een gezonde leefomgeving.

Wat onderzocht het netwerk en waarom?

Welke impact heeft gezonde leefstijl op het leven van mensen met een verstandelijke beperking? En welke mogelijkheden hebben we om dit positief te beïnvloeden? Het netwerk 'Ondersteunen van een gezonde leefstijl' werkte samen met verschillende wetenschappers, mensen met een verstandelijke beperking, hun vertegenwoordigers, 19 zorgorganisaties en MBO, HBO en WO onderwijs. 

Via dit project willen de onderzoekers mensen met een verstandelijke beperking laten profiteren van een gezonde leefstijl. Het gaat daarbij om winst voor de gezondheid, gedrag en participatie. Via dit netwerk wordt ervaringskennis en wetenschappelijke kennis met elkaar verbonden.

Hoe verliep het onderzoek?

Het project startte op 1 januari 2017 en het duurde 5 jaar. De wetenschappers ontwikkelden in co-creatie een leertraject voor professionele begeleiders en een omgevingsscan voor de omgeving van mensen met een verstandelijke beperking.  

De projectleden

Projectleiders:
Aly Waninge
Jenneken Naaldenberg

Projectleden:
Annette van der Putten
Thessa Hilgenkamp
Cees van der Schans
Geraline Leusink 
Koos van de Velden

Promovendi:
Annelies Overwijk
Kristel Vlot-van Anrooij

Co-onderzoekers:
Henk Jansen
Anneke van der Cruijsen

Communicatie:
Annelies Overwijk

Meer informatie:

Downloads