Naar hoofdinhoud Naar footer

Interview over disharmonische ontwikkeling

Mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen zich vaak moeilijk staande houden in de maatschappij. Zeker wanneer er sprake is van een sterker achterblijvende emotionele ontwikkeling in vergelijking tot de cognitieve ontwikkeling, worden ze snel overvraagd.

Regelmatig ervaren zij dan veel stress bij de confrontatie met ogenschijnlijk eenvoudige, maar voor hen moeilijke problemen. Ze zijn technisch in staat tot handelen, maar hebben steun nodig om tot dit handelen te komen. Als de juiste steun ontbreekt, vallen ze nogal eens terug op manieren om hun ervaren stress af te verminderen, die hen verder in de problemen brengen. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van drank of drugs de problematiek nog ingewikkelder maken.

Beschermende rol team begeleiders

De gerichtheid van het team van begeleiders speelt daarin een zeer belangrijke beschermende rol. Door de begeleiding af te stemmen op het behoefteniveau, de vraag achter het gedrag, in plaats van het gedrag zelf wijzigt de begeleidingsstijl van reactief naar proactief en kunnen stress bij en het probleemgedrag van de persoon verminderen.

Bekijk het interview met CCE-consulent Hugo Bijsterbosch over disharmonische ontwikkeling. Wat is het? Wat zijn de gevolgen? En hoe kun je ermee omgaan?

Deel deze pagina via:

Contactpersonen